Nove mjere: Zabranjen rad ugostiteljskim objektima u još šest gradova

 Nove mjere: Zabranjen rad ugostiteljskim objektima u još šest gradova

Pored Tivta i Budve, u Nikšiću, na Cetinju, Podgorici, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

„Nadamo se da će ove mjere rezultirati smanjivanjem broja slučajeva i da ćemo imati bolju epidemiološku sliku“, kazao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je u posljednjoj nedjelji zabilježen porast u broju novooboljelih, ali i u broju testiranja.

„Trećina testiranih su novopozitivne osobe. Nivo obolijevanja je u porastu. Prosječan broj oboljelih u posljednjoj nedjelji je 523 i u laganom usponu u prethodnoj nedjelji“, dodao je on. 

Galić je naveo da se preporučuje da se mjere odnose na opštine koje su susjedne.

„Naša preporuka je da se ne izlazi po kafićima, da pokušamo da epidemiju dovedemo na nivo koji možemo da je kontrolišemo. Dobijali smo informacije i da se kućne žurke održavaju. Masovno okupljanje je glavni razlog što imamo ovoliko indikatora na ovom nivou“, naveo je Galić. 

Što se tiče slanja uzoraka u Njemačku, kazao je da neće biti poslati shodno protokolima.

„Analize su vrlo skupe i kad se jednom utvrdi prisustvo u zemlji više se ne šalje iz tih razloga. Ta laboratorija je zatrpana ovakvim slučajevima i to je razlog zašto smo i čekali ovoliko. Sem toga, bićemo u kontaktu sa međunarodnim partnerima i SZO koja je zadužena za mapiranje mutacija globalno i u skladu sa njihovom tehničkom podrškom, slaćemo te uzorke“, poručio je Galić.

Bajić ističe da su mjere koje se poštuju najbolje mjere.

„Apelujemo na građane da počevši od sebe smanje nama posao, da ne moramo da na ovaj način donosimo mjere i targetiramo privrednike i grupe“, dodao je on.

Autori: Violeta Rovčanin, Aleksandra Bosković (FOS Media)

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još