Nove mjere: Ugostitelji rade do ponoći, bez ograničenja za trgovine

 Nove mjere: Ugostitelji rade do ponoći, bez ograničenja za trgovine

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore, Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Podgorica održavaju u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljene nove epidemijske mjere, prenosi FOS.

Na konferenciji govore dr Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, dr Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Podgorica i dr Đorđe Krnjević, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Nove mjere:

1) Dozvoljavaju se privatna okupljanja NA OTVORENOM uz prisustvo do 50 ljudi i uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje.

2) Dozvoljavaju se javna okupljanja NA OTVORENOM do 50 lica uz obavezu nošenja maske i održavanja odstojanja od dva metra.

3) Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima uz uslov da je popunjenost do 10 odsto kapaciteta mjesta za sjedenje i uz uslov da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

4) Dozvoljavaju se grupni treninzi na otvorenom, takođe do 50 ljudi.

5) Ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi). Ovi objekti su do sada radili do 22 sata, a od subote mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa svojim odlukama o radnom vremenu.

6) Produžava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata za sat. Umjesto do 23 sata, restorani i kafići mogu da rade do ponoći.

7) Umjesto od 19 sati do 22 sata, muzika uživo na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata dozvoljava se od 20 do 23 sata.

8) Dozvoljava se rad zabavnih parkova (lunapark, ringišpil i sl.) uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka IJZ.

9) Liberalizovani su i uslovi ulaska stranaca u Crnu Goru. Osim uz negativan PCR test ili uz dokaz o potpunoj vakcinaciji najmanje 14 dana prije ulaska u našu zemlju, od subote, 29. maja ulazak u Crnu Goru se omogućava i uz negativan brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija ILI uz pozitivan IgG test koji dokazuje prisustvo antitijela koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana. Podsjećamo da državljani susjednih zemalja: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, kao i Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije u Crnu Goru i dalje ulaze slobodno.

Galić: U posljednjih pet mjeseci broj zaraženih smanjen oko 10 puta

Epidemijska kriva, kako je kazao Igor Galić direktor IJZ, ukazuje da je obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidemijskog obolijevanja u julu mjesecu 2020. godine, izuzev avgusta 2020. godine nakon čega je počeo drugi talas epidemije.

Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1241, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 4,53%

Trenutno aktivnih slučajeva je 973, a broj zaraženih u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko deset puta.

14-dnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 145,81 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine)

Povoljnija situacija u Crnoj Gori nego u Grčkoj, Španiji, na Kipru…

„U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora tokom aprila i maja mjeseca ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Hrvatske, Grčke, Turske i Španije“, kazao je Galić.

Zavidan rezultat: Dato preko 190 hiljada doza

„Masovna vakcinacija građana Crne Gore započela je 04. maja 2021. godine i bilježi zavidne rezultate tako da je do 26. maja aplicirano 191.178 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 129.071 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 62.107“, naveo je direktor IJZ te dodao da je Crna Gora je procentualno srazmjerno broju stanovnika vakcinisala veći dio svog stanovništva od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Kosova što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU.

Jokić poziva građane da se vakcinišu

Direktor DZ Podgorica Danilo Jokić je apelovao na građane da se vakcinišu, te da iskoriste mogućnost mobilnih punktova kako bi primili vakcinu.

„U Pljevljima i Rožajama imamo malo bvakcinisanih i revakcinisanih. Vjerujem da će se povećati taj broj“, kazao je Jokić navodeći kao pozitivan primjer za vakcinaciju Opštinu Cetinje.

Galić: Nema bojazni da će nedostajati vakcina za revakcinaciju

„Nemamo bojazni da će nedostajati vakcina za revakcinaciju, Ko je primio prvu, za njega je ostavljena i druga doza. Nagovještava se dolazak i drugih doza u zemlju“, kazao je Galić.

Bajić o smjeni direktora bolnice u Risnu

„Ministarstvo se nije zvanično izjašnjavalo. Bićete obaviješteni čim se napravi ta izjava“, kazao je Bajić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još