Nove mjere: Rad kafića i prodavnica do 18 sati, zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom

 Nove mjere: Rad kafića i prodavnica do 18 sati, zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom

Zabrana kretanja od 21 sat do 5 ujutru, zabrana međugradskog saobraćaja od petka do ponedjeljka, rad ugostitetljskih objekata i prodavnica je do 18 sati – to su nove mjere Institua za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja nakon pogošrane epidemiološke situacije u državi.

Na press konferenciji govore ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i medincinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić.

“Brojke ne zadovoljavaju nas epidemiologe. U principu, u cijelom svijetu i Evropi je zabilježen i dalje veliki broj aktivnih slučajeva. Nakon Nove godine i Božića imali smo pad u obolijevanju. U posljednje dvije nedjelje bilježimo rast oboljelih“, kazao je Galić.

Nove mjere su podijeljene u dva segmenta: one koje se odnose na teritoriju CG i one na teritoriju opština Budve i Tivat.

Za cijelu CG – Policijski čas od 21h do 5h narednog dana,

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom od petka u 21h do ponedjeljka u 5h,

Privredna društva i preduzetnici od 7 do 18 h (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički saloni, restorani, frizerski, kladionice, kafići), a oni koji obavljaju esencijalne rade kao i do sada,

Zabrana ekskurzija u inostranstvu i zemlji,

Mjere koje se tiču ulaska u CG za građane CG – Crnogorski državljani, stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u CG kao i stranci osim onih koji dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, VB,Francuske, Danske, Holadndije, Irske, Malte, Litvanije, Letonije, Južnoafričke republike mogu da ulaze na teritoriju CG uz negativan PCR test na koronu,

Posebne mjere za Budvu i Tivat

Zabranjeni javni skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri)

Mjere na snazi 15 dana

Mjere važe narednih 15 dana uz mogućnost korekcije, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera svaka druga opština u državi koja bi se po broju aktivnih slučajeva primakla, tj. dosegal do 2.000 ili više i u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera.“U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija“, navela je ona.

Bez muzike

“U vezi sa muzikom u kafićima i pored naših iskrenih želja nismo bili u mogućnosti da to omogućimo, jer vidite da se dvije opštine zatvaraju. Muzika u kafićima neće moći da se pušta ni sa razglasa. Ne važi više ova zabrana za muziku uživo već za svaki vid muzike u ugostiteljskim objektiam“, kazala je ministarka.

Izvor: FOS MEDIA, Violeta Rovčanin, Tamara Cupać

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još