Novaković: Vremena je sve manje za turizam Crne Gore, hitno preduzeti konkretne korake

 Novaković: Vremena je sve manje za turizam Crne Gore, hitno preduzeti konkretne korake

Novaković, Foto: Biram Crnu Goru

Lider partije Biram Crnu Goru Radomir Novaković Cakan pozvao je ostale opštine sa primorja da zajedno nastupe prema Vladi kako bi se u što kraćem roku pripremili sezonu za ovu godinu.

Novaković je podsjetio da je iz stranke na čijem je čelu već jednom, prije desetak dana upozoreno na alarmantno stanje u turizmu.

“Ukoliko to ne uradimo, propašće nam i ova sezona poput prošle, a onda ćemo se pored pandemije korone susresti sa novom pandemijom, pandemijom gladi”, istakao je Novaković.

Koliko Vlada brine o primorju govori i činjenica da država koja ima ovakve turističke potencijale, nema ni jedno ministarstvo koje u nazivu ima riječ turizam, dodaje lider BCG. Bez obzira na to što Crna Gora kasni u odnosu na druge, Novaković poziva Vladu da spase sezonu i hitno preduzme određene korake.

„A to su – Da napravi sporazume sa zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza, da već sada propiše uslove za dolazak turista, da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu za ovogodišnju sezonu, da privremeno ukine dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene“, precizira Novaković.

Iz Biram Crnu Goru ističu da u pregovorima treba krenuti od Rusije, Srbije i BiH jer su turisti iz tih zemalja ostvarili u rekordnoj 2019. godini više od 60 odsto noćenja u Crnoj Gori.

“Vremena je sve manje za turizam Crne Gore. Zbog toga pozivamo sve stranke da prestanu da se bave podjelama na Crnogorce i Srbe, Bošnjake i Muslimane, Hrvate i Albance. Svjedoci smo da se prethodnih nedjelja privrednici susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština. Čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, novim epidemiološkim mjerama Vlade zatvoreni. Ukoliko se nešto hitno ne uradi, većinska nacija u Crnoj Gori će postati nacija nezaposlenih”, naveo je Novaković.

Lider Biram Crnu Goru istakao je i da su Grčka i Srbija juče potpisali sporazum o uslovima za ulazak turista iz Srbije na more u tu zemlju ove sezone, a da Crna Gora, kao država koja zavisi od turizma, ne preduzima slične korake.

„Koliko je Grcima važno to tržište govori i činjenica da je Srbija peta zemlja na svijetu sa kojom je Grčka potpisala takvu vrstu sporazuma. Šta radimo mi kao država koja u velikoj mjeri zavisi od turizma? Koga mi to čekamo i kome smo ponudili sporazume, memorandume, kako bi privukli turiste na naše more?“, zaključio je Radomir Novaković Cakan.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još