Novaković: Bar bi do ljeta mogao dobiti azil za napuštene životinje

 Novaković: Bar bi do ljeta mogao dobiti azil za napuštene životinje

Novaković, Foto: Biram Crnu Goru

Ukoliko se odluka o lokaciji donese do kraja ove godine, Bar bi do jula mogao imati azil za pse lutalice i lutajuću stoku, ističe u razgovoru za Portal Bar potpredsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan. Budžetom je za ovu namjenu izdvojeno 140.000 eura, a više Barana je spremno da donira novac u cilju rješavanja višegodišnjeg problema. Jedini problem jeste lokacija i nakon nekoliko neuspješnih pregovora o mjestu gdje će se sklonište za napuštene životinje nalaziti, Novaković se nada da je Opština ovog puta blizu rješenja, jer su u opticaju parcele u nekoliko krajeva barske opštine. Podsjećamo, tokom 2017. godine 152 pacijenta su prijavila napad psa, od čega je 75 povrijeđeno, dok je godinu kasnije od 165 Barana koji su prijavili napad psa, ujedeno 81, a odštetu građanima isplaćuje Opština Bar.

“Azil svi hoće, ali niko ga ne želi u svojoj blizini. Trenutno sredstva nijesu problem, problem je lokacija. Koju god lokaciju da izaberemo, mještani iz te mjesne zajednice se bune, protestuju, pišu peticije i do sada nijesmo uspjeli da nađemo adekvatnu lokaciju. Problem lutajuće stoke jednako je veliki kao i problem psa lutalicai Opština će se potruditi da izgradnjom jednog skloništa riješi oba problema”, počinje razgovor za naš portal Novaković.

On podsjeća da je za vrijeme mandata Zorana Srzentića, koji je intenzivno radio na rješavanju ovog problema, bilo pregovora o dvije lokacije – Možura i Polje.

“Prvi predlog je bila Možura, gdje su se pobunili mještani Mrkojevića i ta lokacija nije‘prošla’. Tadašnja vlast, koju su činili DPS i SDP na Skupštini nije htjela da donese odluku za tu lokaciju. Poslije toga, predsjednik Zoran Srzentić je našao lokaciju u Polju, dobio sve saglasnosti, projekat je napravljen, sredstva su obezbijeđena i trebalo je da lokacija za azil bude iza brda Volujica. Tamo nema kuća, lokacija je bila korektna, niko ne bi bio ugrožen, međutim mještani Polja, na čelu sa predsjednikom mjesne zajednice su se usprotivili da azil bude na toj lokaciji. Mislili su, koliko znam, da će glavni problem da bude lavež pasa koji im ne bi davao mira, ali i zbog toga što neki smatraju da ta lokacija treba da se valorizuje u nekom drugom pravcu. Taj azil bio bi privremenog karaktera i kao ograničen objekat vođen na 10 godina”, kaže Novaković.

Izvjesno je, kaže naš sagovornik, da će opština u narednom periodu raspisati konkurs za privatno-javno partnerstvo, te da će se tražiti lokacija koja ispunjava određene, precizno definisane urbanističko-tehničke uslove.

„Površina parcele mora imati minimum 5 hiljada kvadrata, obezbijeđen prilazni put, lokacija mora da je komunalno opremljena vodom i strujom, ili da se iste nalaze u neposrednoj blizini.Takođe, mora biti udaljena od stambenih objekata, odnosno, lokacija na kojoj se smještaju životinje neće narušavati javni red i mir i na kraju, ponuđač se mora izjasniti o cijeni zakupa predmetne lokacije”, precizira Novaković.

Pojedini Barani bili spremni da svoje parcele Opštini ustupe besplatno, ali, nažalost, te lokacije nijesu ispunjavale tražene uslove, te bi ulaganja bila prevelika.

“Opština Bar u tom smislu ne bi išla u dobrom pravcu, jer bismo uložili ogromna sredstva, a možda imamo lokaciju koja je dobro opremljena. Dakle, u tom pravcu nijesmo razmišljali. Takođe, važno je napomenuti da je kompletan projekat koji je napravljen ranije u Agenciji za investicije, i gledamo da ako nađemo lokaciju to iskoristimo kada prikupimo sve potrebne saglasnosti”, kaže naš sagovornik.

Kao potpredsjednik Opštine Bar, Novaković se u prethodnom periodu sastao sa predsjednicima tri Opštine u okruženju – Ulcinja, Cetinja i Budve, u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja, budući da se i opštinama sa kojima se Bar graniči vlasti, suočavaju sa istim problemom.

“Kao potpredsjednik Opštine sam se potrudio da pronađem rješenje i obišao sam Opštinu Ulcinj, gdje sam razgovarao sa gradonačelnikom Ljorom Nrekićem o pronalaženju zajedničke lokacije. Imao sam sastanak i sa Markom Batom Carevićem i Aleksandrom Kašćelanom. Razgovarao sam sa sva tri predsjednika i obišao sva tri grada, i probali smo da nađemo zajedničko rješenje. Međutim, problem koji ima Bar imaju i sve tri pomenute opštine, s tim što u Budvi i Ulcinju postoje azili malih kapaciteta. Nisam htio da započinjem dogovore, jer želim da Bar dobije ne privremeno,već trajno rješenje, želim da problem lutalica trajno riješimo.Druga stvar, ono što je bitno, obišli smo pomenute opštine i pogledali lokacije koje oni nude, ali ni te lokacije ne ispunjavaju potrebne uslove”, ističe Novaković.

Na kraju, Novaković kaže da će sklonište za napuštene životinje biti ustanova koja će na pravi način tretirati lutalice, a ne logor za pse, kako to većina ljudi zamišlja.

“Svaki pas koji se dovede, mora da prođe kroz izvjestan period tokom kojeg će se privići na azil, socijalizovati. U tom periodu psa treba da zaštitimo od zaraznih bolesti, da ga očistimo od parazita, vakcinišemo i zavisno od pola, kako ljekari procijene, prilazi se sterilizaciji, obilježeva se i vraća na lokaciju sa koje je uzet. Ukoliko se radi o bolesnom psu ili opasnom za ljude, uz saglasnost veterinara, taj pas se uspavljuje. Poenta priče je da ti psi ne koštaju grad previše”, objašnjava Novaković i dodaje da je naučno dokazano da je pas koji je kastriran, tri puta manje agresivan od onog koji nije.

“Rijetko kada je pas koji je sterilisan ujedljiv. Ovdje se još nije desilo da obilježen pas, tretiran, sterilisan, onaj sa minđušom, ujede nekoga ili napadne. Naravno,sve što se radi treba raditi kontrolisano. Ako otvorimo azil, radićemo na tome da mjesečno minimum bude trideset tretiranih pasa. Ne bih se vodio brojkama, ali bih naveo da bi se u svakom momentu u azilu nalazilo 150 i 250 pasa koji bi bili tretirani. To bi zapravo bio, da tako poredim, protočni bojler”, kaže Novaković.

Na kraju, naš sagovornik kaže da je planirano i da se u sklopu skloništa otvori i pansion za pse, a postojaće i mogućnost udomljavanja.

“Ako neko želi da udomi psa, biće i ta mogućnost. Postojao bi i pansion za pse, za one koji iz nekog razloga, na određen period, mora da se odvoji od svog ljubimca. Želim da taj barski azil ne bude samo trošak za građane, već da opravda sredstva koja se ulože u njega. A mnogo naših sugrađana želi da da donaciju za azil s obzirom da se nijesu stekli uslovi, to ne možemo da primamo”, zaključio je potpredsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja