NKT: Zabranjeno kretanje od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

 NKT: Zabranjeno kretanje od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

Nacionalno koordinaciono tijelo je na konferenciji za novinare predstavilo nove mjere u cilju suzbijanja daljeg širenja epidemije koronavirusa. Mjere važe do 1. decembra, a stupaju na snagu u nedjelju u ponoć. Na konferenciji su govorili ministar zdravlja Kenan Hrapović, direktor IJZ Boban Mugoša, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dr Kliničkog centra Nermin Abdić.

Institut za javno zdravlje donio je sljedeće mjere:

– zabrana kretanja od 21 sat do 5 časova ujutru uz izuzetke – obavljanje poslova, privrednih aktivnosti humanitarni razlozi i zdravstvene potrebe

– Najviše 4 osobe se zajedno mogu kretati na otvorenom prostoru

– Zabrane međugradskog kretanja od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, uz izuzetke – obavljanje poslova, privrednih aktivnosti humanitarni razlozi i zdravstvene potrebe

– Obredi samo uz prisustvo svještenika, bez vjernika

– Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave, poput rođendana ili krštenja

– rad svih ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, uz obavezno imenovanje nadležnog lica za primjenu svih mjera

– Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz mjere kako bi se minimizirala opasnost širenja virusa. Maske su ovazne u otvorenom i zatvorenom prostoru, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju se nalaziti na svakom stolu, dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Između stolova obavezan pleksiglas. Za istim stolom mogu da sjede četiri osobe, između kojih mora biti minimum dva metra razmaka.

– Dozvoljen je rad fitnes centara uz obavezno korištenje maski, a na deset metara kvadratnih smije boraviti jedna osoba

– Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

Na današnjoj konferenciji za novinare saopšteno je i da je na mjesto predsjednika NKT-a ostavku podnio Milutin Simović, te da će na njegovo mjesto doći Kenan Hrapović.

“Kolega Simović dao veliki doprinos. Rezultati naše države i društva bili sjajni u prvom talasu. Recept za uspjeh je bio strah od virusa i restriktivne mjere. Imali smo kasnije opuštanje što je razumljivo. Jasno je da poslije zatvaranja, nedvosmisleno je opravdana potreba za vraćanje u normalne  tokove života. Sa popuštanjem restriktivnih mjera desilo se i selektivno otvaranje granica i određenih ekonomskih aktivnosti“, kazao je Hrapović.

“U situaciji velike transmisije semafori su dali rezultate ali ne koliko jetrebalo jer ako neko kad se u njegovom gradu zatvore lokali ode u drugi grad, nismo postigli ništa. Od šampiona u prvom talasu, sada smo u nepovoljnoj situaciji“, dodao je on.

“Svjedoci smo žrtve zdravstvenih radnika. Razumijem da je svima teško i da svako od nas zna nekoga ko je zaražen ili bio zaražen virusom korona. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Ogroman broj naših građana takođe preuzima posao naših kolega dok su oni na liječenju“, kazao je Hrapović.

.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

2 Comments

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja