Nikezić: Pripremljen prekid sjednice od strane Biram Crnu Goru

 Nikezić: Pripremljen prekid sjednice od strane Biram Crnu Goru

Prekid sjednice Skupštine opštine Bar, na zahtjev odbornika iz redova Biram Crnu Goru iznenadio je i zatekao odbornike dijela vladajuće kolacije, i opozicije. Juče je nakon nepuna tri sata rada, sjednica lokalnog parlamenta prekinuta “zbog neophodnih konsultacija” u “Biram Crnu Goru”, partije iz čijih redova je i predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović.

Predsjednica Skupštine Opštine Bar , je kako u razgovoru za naš portal tvrdi predsjednica kluba odbornika DPS-a Branka Nikezić, “postupila na neuobičajen i do sada neviđen način, koji nije bio u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine”.

„Predsjednica SO Bar pozvala se na Član 56. Poslovnika o radu Skupštine, na koji nije imala pravo da se pozove na prekid sjednice. Pitala sam je na šta se poziva, odnosno na koju tačku se poziva s obzirom na to da prekida sjednicu, a imajući u vidu da je prekid sjednice potpuno definisan našim Poslovnikom i zna se kada se ista može prekinuti i na koliko“, kazala je za Portal Bar Branka Nikezić, koja je, podsjetimo, ranije bila predsjednica Skupštine Opštine Bar.

Odbornica DPS-a ističe da član 58., a ne 56. predviđe konsultacije u toku trajanja rasprade, po određenoj tački dnevnog reda.
„Predsjednica Skupštine je iskoristila član 56., na osnovu kojeg to nije mogla da učini. Član 58. predviđa konsultacije u toku trajanja rasprave po određenoj tački dnevnog reda. Oni se na član 58. nijesu pozvali, nego na 56. koji predviđa nešto drugo“, kaže Nikezić.

Prekid sjednice, dodaje, desio se „iznebuha“.
„Nismo se tome nadali. Nismo se nadali tolikoj neinformisanosti od strane predsjednice Skupštine u odnosu na Poslovnik koji ona mora da poštuje. Predsjednica Skupštine, takođe, je trebala daodgovori na pitanje bilo kojeg od odbornika i da tumačenje zašto je sjednica prekinuta. O tome da li se prihvata razlog za prekid sjednice, u krajnjem, odlučuje Skupština, odnosno odbornici, a Božović je bila u obavezi da odgovori na pitanje odbornika. Ništa od toga se nije desilo i očigledno je da je u pitanju pripremljen prekid sjednice od strane partije Biram Crnu Goru, i da se onako „na đon“ učini ono što nikad nije učinjeno u lokalnom parlamentu“, navodi Branka Nikezić.

Nikezić ponavlja da je u pitanju pripremljena situacija i da dodaje da se predsjednica Skupštine nije držala Dnevnog reda koji su dobili svi odbornici.
„Mi smo to pročitali onako kako treba i tumačimo da je ovo pripremljena situacija da se prođe kroz dnevni red, i to na način kako su oni to predvidjeli – da se prvo završe tačke dnevnog reda koje im daju pravo da populistički mogu da djeluju u Baru, i da su i oni od pomoći privrednicima, jer su te tačke bile prve na dnevnom redu. Na moju intervenciju da se mijenja redosljed tačaka dnevnog reda i da su važnije tačke uvijek stavljene prve, predsjednica Skupštine rekla je da su sve tačke dnevnog reda jednako važne, sa čime se i slažem. Međutim, očigledno se posle pokazalo da je to bilo debelo smišljeno i da je zbog toga prekinuta sjednica onako kako je prekinuta“, precizira Nikezić, zaključivši da će odbornici DPS-a iskoristiti svoja prava po Poslovniku, intervenisati i tražiti objašnjenje za sve što se desilo juče.
Predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović nije do objavljivanja ovog teksta odgovorila na novinarska pitanja o razlozima prekidanja sjednice kao i o datumu nastavka zasjedanja lokalnog parlamenta.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još