Nezapamćeno -ukrali ikonu, krune i novac iz hrama, napravili premetačinu u oltaru

 Nezapamćeno -ukrali ikonu, krune i novac iz hrama, napravili premetačinu u oltaru

Teška krađa počinjena je u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira iz koga su u noći između subote i nedelje, za sada nepoznati počinioci  otuđili dvije krune, panagiju (ikona Bogorodice),  novac, srebrni nakit iz suvenirnice…  Napravljena je i premetačina u oltaru hrama, u suvenirnici, a obijene su i kutije za priloge novca, potvrdio je  za Portal Bar protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

Umjesto nedeljne liturgije u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, policija je nekoliko sati vršila uviđaj.

Iz Centra bezbjednosti Bar su potvrdili da su  obijena ulazna vrata sa južne strane  i troje unutrašnjih.

Kvalifikovano je krivično djelo – teška krađa.

Vrijednost koja je ukradena iz Hrama tek treba da se utvrdi.

– Policija preduzima sve radnje da identifikuje i uhapsi počinioce ovog krivičnog djela, rečeno je Portalu Bar u Centru bezbjednosti.

Počinioci ovog krivičnog djela u hramu su obili  i tri  kutije u koje vjernici ostavljaju novčane priloge. Nepoznanica je koliko novca je bilo u kutijama.

Ovo su prvi rezultati uviđaja. Nakon što sveštenstvo detaljno pregleda vjerski objekat znaće se da li je još nešto ukradeno iz Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

-Zbog skrnavljenja svetinje svi smo zaprepašćeni i u šoku. Provalnici su obili bravu na ulaznim vratima od strane Pošte, ušli kroz kriptu i provalili još troje unutrašnjih vrata. Provalili su vrata sjevernog pirga,  ušli u suveniricu. Izvršili su premetačinu u oltaru, suvenirnici. Utvrđujemo šta je oštećeno i odneseno iz Sabornog hrama, kazao je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

Do sada ovakav vandalski čin nije zapamćen u Baru.

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira je završen i osveštan 25. septembra 2016. godine, na hiljaditu godišnjicu od smrti Svetog Jovana Vladimira.

Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na  Balkanu,   površine u osnovi 1.370 m², visine 44,50 m do vrha krsta na centralnoj kupoli.

 U njemu je oslikano skoro 5.000 m² zidova, mermerni ikonostas dugačak je 18,5 m. Hram ima sedam bronzanih i  devet  drvenih vrata, 28 stubova, 11 zvona.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još