Neophodne hitne mjere za sanaciju zidina u ulcinjskom Starom gradu

 Neophodne hitne mjere za sanaciju zidina u ulcinjskom Starom gradu

Foto: Podgorički vremeplov

Potrebno je sprovesti niz hitnih mjera kako bi se spriječila eventualna dalja degradacija kulturnog nasljeđa koje je integralni dio zidina u Starom gradu u Ulcinju, zaključeno je na Radnom sastanku kom je prisustvovao državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić.

Anđelić je u Ulcinju prisustvovao Radnom sastanku posvećenom utvrđivanju stanja i dogovoru o daljim aktivnostima koje je potrebno sprovesti, kako bi se saniralo stanje zidina Starog grada Ulcinja.

„Ministarstvo je odmah pokrenulo inicijativu utvrđivanja stanja, sanacije i sprečavanja procesa daljeg odronjavanja zidina Starog grada u Ulcinju. Zato je u saradnji sa Opštinom Ulcinj dogovoreno formiranje Komisije za zaštitu zidina. U sklopu nje biće sprovedene intenzivne aktivnosti kako bismo zaštitili jednu od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu a koja je sada u zapuštenom stanju”, poručio je državni sekretar Anđelić.

Sastanak je organizovala Nacionalna komisija za Unesko koja djeluje u sklopu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a njemu su prisustvovali i predsjednik opštine Ulcinj, direktor Uprave za kulturnu baštinu, direktorica Centra za konverzaciju i arheologiju, predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predstavnici Univerziteta Crne Gore, kao i stručnjaci iz nacionalnih i lokalnih institucija kulture.

“Na sastanku je poručeno da je potrebno sprovesti niz hitnih mjera kako bi se spriječila eventualna dalja degradacija kulturnog nasljeđa koje je integralni dio ovog prostora. Jedan od zaključaka je i da je je problem nastao najvećim dijelom zbog prekomjerne urbanizacije Starog grada i intervencija u prostoru koje nijesu u skladu sa postulatima zaštite kulturnog nasljeđa”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još