Nema diskriminacije u donešenim mjerama; Subvencije u decembru i u prvom kvartalu 2021.

 Nema diskriminacije u donešenim mjerama; Subvencije u decembru i u prvom kvartalu 2021.

Epidemija se nalazi na stabilnom ali visokom nivou, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje na današnjoj pres konferenciji. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da donijete mjere nisu diskriminatorne. Sa pres konferencije je poručeno da građani treba da izdrže još malo, da budu disciplinovani dok ne stigne vakcina. Državna sekretarka Milena Lipovina Božović saopštila je da će i u decembru biti subvencionisane zarade, prenosi FOS Media.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da od početka drugog talasa koronavirusa odrađeno 120.561 PCR test, od 13. novembra urađeno je 29.275 testova brzih testova. Pozitivnih osoba je 44 047 osoba, 34 768 oporavljenih, 9 279 je aktivnih slučejava, 624 su preminula, kazao je Galić. Najteža situacija je u Cetinju gdje je 2990 zaraženih na 100 hiljada, u Podgorici 2310 na 100 hiljada, u Budvi 1.989 na 100 hiljada…

“Situacija je vrlo ozbiljna. Mortalitet je trenutno 28 puta veći nego u Švedskoj“, kazao je Galić.

Galić

“Trend laganog pada je jedna vrsta klackalice, epidemija se nalazi na stabilnom ali visokom nivou, od našeg ponašanja u toku praznika zavisiće situacija“, kazao je Galić. Postoje dvije krajnosti, naveo je on. ‘

‘To je totalno zaljučavanje, što bi epidemilozi najviše voljeli, to bi trajalo od šest do osam nedjelja. Druga krajnost je država bez mjera“, naveo je on.’

‘Moramo imati u vidu da države za vrijeme praznika imaju jako restriktivne mjere, poput Danske, Grčke, za razliku od Francuske koja ima blaže mjere. Ozbiljnost ove situacije može ukazati i iskustva ljudi koji su oboljeli od korone, Ja sam imao tešku upalu pluća, bio sam 11 dana u bolnici. Bolest je dugotrajna, ne bih je preporučio ni najgorem neprijatelju. Građani da shvate da od njihovog ponašanja zavisi stanje u društvu“, kazao je Galić.

“Mjere su donose na osnovu socio-ekonomskih inputa“, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

On je kazao da je vrlo bitno da izdržimo još malo, dok ne stigne vakcina. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se radi o jednom hroničnom problemu koji dugo traje. IJZ je predlagao zaključavanje na 15 dana. Kod donošenja mjera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mjere su revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje“, rekla je Borovinić Bojović. ‘

‘Morali smo da se odlučimo za ovakav set mjera. Moramo da zamolimo građane za disciplinu dok ne dođe vakcina“, dodala je ona.

Tražili ste uklanjanje bazara u Nikšiću, a dozvolili ste loženje badnjaka, teško je kontrolisati građane i poštovanje mjera…?

“Vjerska prava su Ustavom zagrantovana prava. Nadbiskup rimokatoličke crkve obratio IJU se sa molbom da se održi proslava Božića i Badnjeg dana. Vjerska prava se moraju ispoštovati. Okupljanja građana nema 24, 31. niti 6. uveče. Crkve su obavezne da obrede organizuju uz poštovanje mjera“, kazala je minstarka odgovarajući na pitanje.

Bazar u NK

“Gradonačelnik Nikšića i bivši šef NKT Milutin Simović je ukazivao na to da svi građani poštuju mjere koje su na snazi. Dešava se jedna situacija da u najužem centru grada, imamo mogućnost bliskih kontakata, kontinuirano… Ukoliko bismo to okupljanje shvatili da blo koji drugi način dese i u drugim graodvima Crne Gore, zašto bi se takvo dešavanje dogodilo na Cetinju, Podgorici… Iz tog razloga uputili smo upozorenje i apel da tog okupljanja u NK ne bude, kazala je Borovinić Bojović.

Očekujemo od Katoličke i Pravoslavne crkve da odreaguje isključivo uz poštovanje mera koje su na snazi, poručila je ona.

Može li se osloniti na to da će crkve poštovati mjere.

“Vjerski obredi nisu isto što i proslava Nove godine. Iz tog razloga predložili smo mjere koje duže traju kako bismo obezbijedili poštovanje mjera“, navela je Borovinić Bojović. Ona je kazala i da su moguće korekcije mera.

Peticija

“Sve sugestije su dobrodošle. Sa pravne tačke gledišta, diskriminacije u ovim mjerama nema, konsultovali smo se sa pravnicima. Sve sugestije biće razmatrane na prvoj vanrednoj sjednici“, kazala je ministarka komentarišući pokrenutu peticiju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još