Neće biti plivanja za Časni Krst, sredstva za nagrade biće uplaćena u humanitarne svrhe

 Neće biti  plivanja za Časni Krst,  sredstva  za nagrade biće uplaćena u humanitarne svrhe

Danas neće biti organizovano tradicionalno takmičenje u plivanju za Časni Krst na Bogojavljenje zbog složene epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Praznična Sveta liturgija sa velikim vodoosvećenjem služiće se u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, sa početkom u devet sati. To je saopšteno iz Crkvene opštine Bar i Uprave hrama Svetog Jovana Vladimira.

Ovo je trebalo da bude četrnaesto takmičenje u plivanju za Časni Krst koje organizuje Pravoslavna crkvena opština Bar. Sredstva namijenjena za nagrade i poklone pobjedniku i učesnicima takmičenja, naveli su, biće uplaćena u humanitarne svrhe.

Plivanje za Bogojavljenski krst je od 2007.godine  organizovano u podne na Gradskoj plaži kod Dvorca kralja Nikole. Časni krst se iz čamca baca u more, na 33 metara od obale, simbolično prema broju godina Isusa Hrista prije vaskrsnuća.  

Na Bogojavljenje 2020. godine  pred nekoliko stotina  Barana okupljenih na gradskoj plaži, do časnog krsta prvi je doplivao Luka Vučković.

Po ustaljenoj tradiciji,  paroh barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković poklonio je pobjedniku srebreni krst Svetog Jovana Vladimira, repliku krsta koji se iznosi na vrh Rumije.

Do ovogodišnjeg  Bogojavljanskog plivanja krst je  kod Vučkovića. On  u svojoj kući  čuva i ikonu Svete Bogorodice Trojeručice i krst koji je izvadio iz mora.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje u pravoslavnom svijetu praznuje se i obilježava 19. januara, u spomen na krštenje Isusa Hrista na rijeci Jordan.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još