Nastavljena rasprava u Skupštini, Jelušić: Do sada su se dizale ruke vrlo lako, a sve na štetu građana

 Nastavljena rasprava u Skupštini, Jelušić: Do sada su se dizale ruke vrlo lako, a sve na štetu građana

Foto: Skupština CG

Poslanici crnogorske Skupštine danas bi trebalo da glasaju o predlogu mandatara Zdravka Krivokapića za sastav nove vlade, prenosi FOS.

Božović: Mjesto na kojem sjedite je od Andrije Mandića

Poslanik DF Milo Božović tražio je od mandatra da objasni zašto je potpisan sporazum bez konsultacija sa DF. “Taj sporazum ne znači nikome ništa, nas ne obavezuje“, kazao je Božović. On je kazao da nemaju problem sa zastavom “ jer zastava CG nego sa načinom koji je donijeta. Tako je i sa himnom“. 

Nismo mi neprijatelji koji ne poštuju himnu, nego oni koji stave ruku na srce a drugu u džep građana, kazao je Božović.

“Mi smo dva puta priznali tzv Kosovo, mi znamo da ne možemo to da promijenimo jer nemamo većinu. Sad se opet stidimo…“, kazao je on.

“Unaprijed ste nam rekl ida ne možemo da budemo u Vladi, zašto?“ upitao je Božović. 

“Mjesto na kojem sjedite je Andrija Mandić, on ga ustupio jer je znao da je to način na pobijedimo“, kazao je on.

On se obratio i DPS, SD, BS:

“Vama smeta ekspoze. Krivokapić je fino rekao nemam podatke jer ne znam što ste uradili sa njima, spalili, spržili“, naveo je Božović.

On je pohvalio kandidate za ministra Mladena Bojanića i Milojko Spajića.

“Posebna podrška gospođi Bratić, čim ste je toliko napali znači da je ona fantastična“, poručio je Božović.

Pejović:  Pogrešno ne može postati ispravno a netačno ne može postati tačno…

Poslanica DPS Daliborka Pejović podsjetila je Krivokapića na neke izjave koje su je, kako je navela, zaprepastile.

„Vi se zalažete za struku, tako ste tretirali kandidate za Vladu. Kako možete biti dosljedni ako ste izjavili da će u Vašoj vladi IJZ davati prijedloge za uvođenje mjera, a da će Vaš kabinet odlučivati da li ćete ih prihvatiti ili odbiti?“

Podsjetila ga je i na izjavu da vjerujući ljudi ne mogu biti zaraženi.

„Ispravite samo jednu stvar – da niste mađioničar. Ako Vam sve ovo prođe – jeste mađioničar ste“, kazala je ona.

Na kraju izlaganja Pejović je citirala Krivokapićevu izjavu: pogrešno ne može postati ispravno a netačno ne može postati tačno samo zato što je određena većina tako dogovorila.

Jelušić: CG se branila nakon afere “koverta“, licemjerje je neglasati za ovu Vladu

Poslanica URA-e Božena Jelušić kazala je da je licemjerje neglasati za ovu Vladu.

“Ovaj narod je osiromašen, raspodjela bogatstva je nepravedna, nejednakosti su rastuće, mi imamo mogućnost da glasamo između o dvije stvari- burazerskog neoliberalnog pljačkaškog kapitalizma ili opasnosti od mogućeg koraka u kelronacionalizam. Dilema jeste… Dosad su se dizale ruke vrlo lako a sve na štetu građana“, navela je ona.

“Zašto “branitelji“ nisu digli ruku potiv predsjednika i premijera barem nakon afere “koverta“. Tada se branila Crna Gora“, ocijenila je ona.

“Ovo jeste trenutak rizika, neglasati za ovu Vladu bez obzira na sve njene mane bilo bi isto onakvo licemjerje kao što je bilo licemjerje ćutati na sve porazne oblike burazerskog kapitalizma koji je u ovoj zemlji proivzevo rastuće siromašstvo i nejednakost. 2006. je važilo država pa demorkatija, ali sad je na red došla demorkatija“, navela je ona.

Paunović: Hvala svima koji su istrajali

Poslanica SNP Milosava Paunović zahvalila je svim građanima koji su istrajali u borbi protiv DPS, te konačne smjene režima partije Mila Đuaknovića.

Ona je napomenula da je borba protiv režima krenula iz Berana, gdje se održala i prva litija. “Narod je rekao ne pritiscima, ucjenama, strahovladi… Očekujem da će ministri cijeniti svakog građanima koji su podnosili žrtvu svih ovih godina, a koji nisu podržavali doskorašnju vlast“, navela je ona.

Dodala je da građani očekuju izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, donošenja zakona o lustraciji, porijeklu imovine, o tužilaštvu, skupštini, vladi.. uređenje biračkog spiska, pripremu prvog demokratskog popisa… 

Krivokapić je poručio da će nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti i da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati vladu uprkos brojnim primjedbama na račun Krivokapićevog predloga, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još