Nakon Možure i Volujice upitan i Kufin za azil, građani ugroženi, a životinje nezbrinute

 Nakon Možure i Volujice upitan i Kufin za azil, građani ugroženi, a životinje nezbrinute

Autori: Biljana Dabić, Sonja Jovanović

Iako je Opština Bar još 2010. godine morala obezbjediti skonište za životinje, što je precizirano  Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, u Baru do danas azila još nema. Samo što su čelnici opštine Bar odahnuli iznalaženjem lokacije na Kufinu, nakon što prethodnih godina nisu zeleno svijetlo dobile lokacije na Možuri i Volujici, uslijedile su reakcije mještana Mišića i aktivista za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore.

Opštinska Komisija za pronalaženje adekvatnih lokacija za izgradnju privremenog smještaja za napuštene i izgubljene životinje na teritoriji opštine, između tri lokacije, odlučila se za Kufin  što je  obrazložila u Izvještaju odbornicima u lokalnom parlamentu krajem godine.
Dok je po mišljenju  Komisije, Kufin, na granici između barske i budvanske opštine, najbolja  lokacija za izgradnju privremenog smještaja za napuštene i izgubljene životinje na teritoriji opštine, u odnosu na  dvije u Crmnici – Gluhom Dolu i Brčelima, građani Mišića  neće “azil u dvorištu”.

Mještani Mišića i Čanja oštro se protive da se u mjestu Kufin, radi sklonište za napuštene životinje. Iz tog razloga Udruženje hotelijera, ugostitelja i privatnog smještaja „Čanj Montenegro” obratilo se predsedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, zahtjevom
da se obustave aktivnosti na izgradnji azila na Kufinu. Mještani Mišića su jasni  – neće azil za pse na njihovoj teritoriji.

Prema riječima predsjednika udruženja Momčila Šćekića, mještani Mišića i Čanja i članovi udruženja za ovu odluku saznali su iz sredstava javnog informisanja.

„Protiv smo odluke koja je donijeta na sjednici skupštine opštine prvenstveno zbog toga što se nisu obratili mještanima ovih naselja. Protiv smo jer smatramo da turistička destinacija Mišići i Čanj zaslužuju mnogo više od gradnje azila za pse lutalice. Smatramo da odluku treba poništiti, jer je donijeta nerazumno i nezakonito, a da građane nije niko pitao, niti ih upoznao sa istom. Podsjetio bih da u poslednjih 20 godina nije bilo ulaganja od strane Opštine Bar u ova dva naselja“, kaže Šćekić, ističući  da treba održati sastanak sa građanima ovih naselja i predstaviti im benefite koje ovaj azil za pse donosi.
„Napomenuli bismo da, poučeni dosadašnjim iskustvom o azilima za pse, smatramo da je ova odluka direktno štetna za ove dvije turističke destinacije“, kaže Šćekić, naglašavajući da su prve kuće udaljene samo 500 metara od mjesta na kojem je predviđena gradnja azila.

Građani iz ovog dijela barske opštine smatraju  da na području opštine Bar ima mnogo pogodnijih mjesta za azil, ta da nema potrebe da se radi u naseljima koja su turističke destinacije.
Momčilo Šćekić naglašava da nikako nisu protiv nedužnih životinja, njih treba zbrinuti, ali nije lijepo od nadležnih da ih smjeste u turističko mjesto.
Juče su se oglasili i aktivisti za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore koji smatraju da prethodno treba ispitati šta krije i koliku kulturno istorijsku vrijednost ima lokacija, obrazlažući da je prije dvije godine na Kufinu  pronađeno praistorijsko groblje iz perioda Ilira.

Dio predmeta od bronze pronađenih na Kufinu, Foto: Aktivisti za zaštitu kulturno.istorijskog nasljeđa

„O tome su obaviješteni i nadležni organi, ali ni do danas se nije pristupilo ispitivanju. Zbog svega toga smatramo da je to vrijedno kulturno istorijsko nasleđe Crne Gore i da treba da se detaljnije ispita i prouči prije nego se dozvoli bilo kakva gradnja na tom prostoru. Nikome nije u interesu da izbrišemo istoriju“, kazali su aktivisti za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore.

Iskopavanja nijesu nastavljena, Foto: Prvatna arhiva

Kako je Portalu Bar kazao jedan od aktivista, Nikola Jukić, svi predmeti predati su na čuvanje barskom muzeju.

Dok se  godinama iznalazi lokacija za azil raste broj ujeda pasa i mački  lutalica. Ozbiljnost problema napuštenih i nezbrinutih životinja možemo najbolje sagledati kroz analizu izvještaja o napadima na ljude i ujedima napuštenih pasa. Tokom 2017. godine 152 osobe su prijavile napad psa, od čega je 75 povrijeđeno, dok je godinu kasnije od 165 osoba koji su prijavili napad psa, s ujedeno ih je 81, a odštetu građanima u ozbiljnim iznosima isplaćuje Opština Bar. Zakon o zaštiti dobrobiti životinja usvojen u Skupštini CG 12. februara 2008.godine  u kome je dat rok od dvije godine lokalnim upravama da objezbjede sklonište za napuštene životinje. Opština Bar je obezbijedila novac, ali gdje će se graditi azil još je upitno.
Čekanjem i odugovlačenjem  svi gube – i ljudi koji su često ugroženi, i životinje koje su nebrinute, i šalje se nepoželjna slika iz turističke destinacije, a na kraju – zakoni se donose da bi se poštovali.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja