Nafta pojeftinila na međunarodnim tržištima

 Nafta pojeftinila na međunarodnim tržištima

Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, nakon što su diplomate objavile da je postignut napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,85 dolara. U Njujorku je barel bio u minusu 77 centi i njime se trgovalo po 62,59 dolara, prenosi Hina.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u četvrtak u govoru koji je prenosila državna televizija da su u pregovorima obrađene sankcije iranskim naftnim, prevozničkim, petrohemijskim i osiguravajućim firmama i centralnoj banci, prenosi Hrportfolio.

Visoke diplomate iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke upozorile su u srijedu da uspjeh pregovora nije zagarantovan, uprkos opipljivom napretku i konturama sporazuma.

Indijske rafinerije i barem jedan evropski prerađivač preispituju narudžbe kako bi napravili mjesta za iransku naftu u drugoj polovini godine, predviđajući da će američke sankcije biti ukinute, saznaje se iz kompanija i izvora u trgovini.

„Procjenjuje se da će rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini u konačnom biti zdrav. U narednoj godini grupa proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) biće u relativno dobroj poziciji da riješi pitanje veće iranske proizvodnje, ne ugrožavajući uravnoteženje na tržištima nafte“, rekli su analitičari PVM-a.

Cijene je pritisnula i zabrinutost zbog izgleda potražnje u Aziji, s obzirom na širenje zaraze Covidom-19. Skoro dvije trećine testiranih u Indiji pokazuje izloženost koronavirusu.

Neki ulagači su smanjili izloženost nafti i zato što se počelo naveliko špekulisati o tome kada bi američka centralna banka mogla postrožiti monetarnu politiku, što prigušuje izglede za ekonomski rast.

Silazni trend cijena ublažio je podatak Vlade da su sirove zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici pale 1,3 miliona barela.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će Vladin izvještaj pokazati da su porasle 1,6 miliona barela.

Zalihe benzina smanjene su za dva miliona barela, znatno više nego što se očekivalo.

Isporuke benzina, pokazatelj potražnje, porasle su pet odsto na 9,2 miliona barela dnevno, iako je snažan rast povezan s obnovom rada cjevovoda Coloniala nakon skoro sedmicu dana blokade.

„Našu pažnju zaokupiralo je brzo oživljavanje američke potražnje za naftnim proizvodima koja je sada vrlo blizu nivoa iz 2019. godine“, naveli su analitičari SEB-a u bilješci.

OPEC je odvojeno na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 65,95 dolara, što znači da je pala 2,34 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još