Na slobodi osumnjičeni za tešku krađu u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira

 Na slobodi osumnjičeni za tešku krađu u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira

Dvojica državljana Sjeverne Makedonaca osumnjičenih da su izvršili dva krivična djela- teška krađa u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i drugim vjerskim objektima,  su na slobodi. Portal Bar u Osnovnom državnom tužilaštvu saznaje da je bilo osnova za zadržavanje, ali nije bilo moguće obezbjediti obaveznu odbranu što predviđa Zakon.

Zbog štrajka advokata tužilaštvo dvojici osumnjičenih, državljanima Severne Makedonije,  nije moglo odrediti zadržavanje.

-Zakonom je propisano da čim se donese rješenje o zadržavanju, osumnjičeni mora imati branioca. Svako lice čim se liši slobode od strane tužioca mora imati branioca i to je jasna odredba ZKP-a. Zbog štrajka advokata ne može da se odredi odbrana pa je tužilac morao  da primjenjuje alternativne mjere, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru tužilac Radovan Đurišić.

Prema njegvim riječima „što se tiče tužilaštva urađeno je ono što se moglo – oduzimanje putnih isprava i  izrečena je mjera obaveznog javljanja policiji“.

-Tužilaštvo ima dovoljno dokaza za optužnicu koja će biti predata nadležnom sudu, kazao je Đurišić.

Fot: UP- ukrali su oko 15.000 eura, veći broj srebrnih lanaca i privezaka

Inače, dvojica državljana Sjeverne Makedonije su priznali da su obili i opljačkali Hram u Baru, kao još nekoliko crkvi u okolini Bara.

Za nekoliko dana barska policija je rasvetlila tešku krađu u Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira  Baru.

Policija je subotu uhapsila T.P. (40) i V.G. (38) držvljane Republike Sjeverne Makedonije zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela teška krađa. Oni su, kako se sumnja, krivično djelo na štetu Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira izvršili u noći između 22. i 23. maja, tako što je T.P.  provalio vrata Hrama odakle su on i V.G. ukrali oko 15.000 eura, veći broj srebrnih lanaca i privezaka, dvije krune za vjenčanja i zlatno – srebrnu panagiju sa natpisom na poleđini, tablet. Nekoliko dana kasnije opljačkali su  crkvu u Crmnici

Pripadnici Centra bezbjednosti Bar su, kako se navodi u saopštenju, pretesom apartmana u kojem su bili smješteni pronašli ukradene stvari i  one će biti vraćeni oštećenima.

-Policija je pretresom pronašla novac u iznosu od 15.000 eura, dio predmeta otuđenih iz Hrama i crkve veću količina cigareta, mobilnih telefona i lap top koji potiču iz drugih krivičnih djela izvršenih kako se sumnja,na teritoriji Bara, Herceg Novog i Republike Hrvatske, saopšteno je uprave policije.

NI JEDAN ADVOKAT SE NIJE ODAZVAO POZIVU

Podsjetimo,  Crnogorska Advokatska komora (AK) stupila je prošle sedmice  zvanično u štrajk zbog nezadovoljstva novim Zakonom o fiskalizaciji, tražeći da se advokatska djelatnost izuzme iz njegove primene.  U Uputstvu za postupanje advokata, Advokatska komora naložila je svim advokatima da tokom štrajka ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije, ili državnih organa, po bilo kojem osnovu.

Dežurni tužilac je pozvao sve advokate sa liste u Baru, kao i više njih iz Podgorice, Ulcinja, Budve, Kotora,  međutim, ni jedan se nije odazvao pozivu.

NISU IMALI PRIJAVLJEN BORAVAK

Dvojica osumnjičenih  nemaju prijavljen boravak pa su  privedeni  i Sudiji  za prekršaje, koji im je izrekao novčane kazne. Ukoliko novčanu kaznu ne plate u predviđenom roku – novčana kazna se pretvara u zatvorsku.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još