Na jedrenjaku život žive punim plućima – zajedno preživjeli oluju

 Na jedrenjaku  život žive punim plućima – zajedno preživjeli oluju

Foto: B. Dabić

Bračni par Lida i Saša Pavlov, oboje sa invaliditetom,  godinama žive na jedrilici “Stolen Moments”  u barskoj marini.  Liza ima cerebralnu paralizu, a Saša rijetku bolest – ahondroplaziju što ih ne spriječava da žive život “punim plućima” i putuju svijetom.

 Njihova energija  i volja za životom su  osvješćenje za sve one trenutke kada zdrav čovjek pomisli da mu je teško u životu.

Pavlovi, oboje osobe sa invaliditetom, ali to ih ne spriječava da jedrenjakom obilaze svijet- Fot:B.Dabić

Lida se kreće  uz pomoć hodalice, ili koristi invalidska kolica ako je duže na kopnu.   

Međusobona posvećnost i podrška,  putovanja,  takmičenja…potvrđuju da je motivacija energija života. Prepreke su  samo u glavi.

–   Mi smo  iz  Moskve. Oboje smo invalidi, ali to nas ne spriječava da putujemo jedrilicom.  Saša je nautičar, ali ja sam uvek tu  “admiral”. U proteklih desetak godina obišli smo Sredozemlje- više puta smo bili u Italiji, Sardiniji, obišli  Palma de Majorku, bili u Bariju da posjetimo sv. Nikolu, zaštitnika  pomoraca. Bila je to za nas velika sreća! Stigli smo  do Venecije, Slovenije, pa obilazili hrvatska ostrva, uživali u Grčkoj više puta…  priča Lida.

Pavlovi u Veneciji- Za njih nema prepreka

Dok teže izgovora riječi ona na licu nema grč.  Lida pokretima ruku, očima dočarava sreću zbog avanturističkih poduhvata u njenoj šestoj deceniji života.

-Mnogo nam je bilo lijepo prije dvije godine na Krfu. Ostali smo mjesec dana. Krstarili. Planiramo putovanja za ovu godinu, dodaje Saša.

On je, kaže ponosno,  u jedrenju  već 30. godine. U Moskvi je imao  malu jahtu. Učestvovao je u regatama.

-Bili smo i na regati koja se organizovala u Baru, podsjeća Lida.

Na pitanja –  od kada žive “putujućim životom” u jedrilici, kako su odabrali Bar za “usidrenje”, Pavlovi  se pričom vraćaju u Rusiju.

Na putovanje svijetom krenuli su iz ruskog grada Tver – fot Privatna arhiva

-Upoznali smo se 2004., a dvije godine kasnije  vjenčali.  Na putovanje svijetom krenuli smo iz ruskog grada  Tver. U Crnu Goru su  došli 2008. godine da kupimo jahtu. U Baru smo  se “usidrili” . Mnogo volimo Crnu Goru. Uživamo  dok obilazimo crnogorski biser Boku Kotorsku. Boka nas je osvojila ljepotom. Obale, mali gradovi, naselja, prelijepe kuće, ta  autentičnost… Krasna je Boka, kažu Pavlovi. Maštali da  zajedničko vrijeme provode na moru. Godinama žive svoje snove.

Snagu u savladavanju svake prepreke vide u međusobnoj podršci.

 Kad su u Baru, osim u marini,  vole vrijeme provodititi na šetalištu. Saša uživa  da vozi bicikl, ali Lida zbog bolesti ne može.

Saša je naparvio trocikl da uživaju na barskoj rivi- Fot: B.Dabić

Međutim, našli su rješenje.

 Saša je napravio trocikl i na barskoj rivi često se mogu sresti. Saša vozi svoju Lidu u trociklu  do Šušnja.

Proteklih godina zime su provodili u Rusiji, i u Crnu Goru bi dolazili s proljeća te ostajali na jedrilici do kasne jeseni. Zbog pandemije koronavirusa  proteklu zimu su bili u Baru. Prezimili na svom jedrenjaku.

-Svakog ljeta sa nama odmor provede moja kćerka iz prvog braka. Prošle godine nije mogla doći zbog pandemije. Sa radošću čekamo da nam dođe  u Bar, kaže Lida.

Lidina kćera, dio odmora provodi na jedrenjaku “Stolen Moments”

Pavlovi sve rade sami. Od odlaska u kupovinu do održavanja jedrilice.  

– Živimo skromno. Hranu pripremamo sami. Sa Sašom sam počela da učim vještine upravljanja jahtom. Nas je more vuklo. Ušli smo u drugi život. Često je bilo i teško. Dešava se da  turisti  žele sa nama da krstare.  Lijepo nam je, družimo se, a to je način da zaradimo nešto novca, dodaje Lida.

Saša sve sam radi na jedrenjaku

Na pitanje imaju li strah, da li boje oluje  kada plove, odgovaraju – “Živi smo  ljudi”.

-Jednom kad nas je uhvatila oluja u kojoj smo bili  oko dva dana. Istrajali  smo. Tek nakon toga počeli smo da razumijemo i cijenimo život još više. Da li se bojimo da plovimo na jahti? Da. Ponekad je zastrašujuće. Ali,  put će savladati onaj ko ide! Samo treba živeti.  Život je onakav kakvim ga posmatrate, zaključuju Pavlovi.

Pročitajte još