Na adaptaciju Venecijanske palate utrošeno više od 250 hiljada eura, a krov „nije pipnut“

 Na adaptaciju Venecijanske palate utrošeno više od 250 hiljada eura, a krov „nije pipnut“

Adaptacija Venecijanske palate u Starom Baru, za potrebe uspostavljanja Creative Hub-a, završena je u aprilu ove godine. Projekat je realizovala Uprava javnih radova, izvođač je bilo preduzeće „Euromont Stil“, a za ovu namjenu iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore izdvojeno je 257 hiljada eura. Sedam mjeseci nakon završetka radova, upravnik Zavičajnog muzeja Bar, arheolog Mladen Zagarčanin, ukazuje na jako loše stanje u kojem se nalazi krov ovog zdanja i tvrdi da će teško izdržati naredno veće nevrijeme.

Creative Hub u Starom Baru predstavlja jedan od četiri planirana takva prostora u Crnoj Gori, namijenjena za razvoj kreativnih industrija i rezidencijalne umjetnosti. Smješten je u “Palati 85”, čijih je 220 metara kvadratnih prilagođeno potrebama korisnika.

Foto: Uprava javnih radova

Iz Uprave javnih radova je, nakon završetka adaptacije, saopšteno da “objekat sadrži multifunkcionalni prostor za informativnu, uslužnu i komercijalnu djelatnost, sa prostorijama za konsultacije, sastanke, informativnim pultom i prodajnim odjeljkom, te da je prvi sprat namijenjen primijenjenom vajarstvu, drugi sprat umjetnicima koji se bave fotografijom, grafikom i modelovanjem, dok se na trećem spratu nalazi smještajni prostor.

Zagarčanin za Portal Bar ističe da krov “nije pipnut”, što može rezultirati ugrožavanjem kompletnog objekta, ali i da je suma od 257 hiljada eura bila dovoljna da se adaptira unutrašnjost i renovira krov.

“Krov nije pipnut. Sada cijeli enterijer, koji je plaćen nerealnom sumom, i koji je namijenjen za umjetnike koji još nijesu došli, može biti ugrožen nakon veće kiše”, tvrdi arheolog Zagarčanin.

On podsjeća da je Venecijanska palata u Starom Baru restaurirana sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka i da je popravka krova morao biti prvi korak kada se krenulo sa novom rekonstrukcijom.

“Na tako skupu i nerealnu investiciju osnova je uraditi krov. Da nam je 250 hiljada eura spasili bismo pola grada od urušavanja”, ističe Zagarčanin, koji je u više navrata i ranije upozoravao na stanje u kojem se nalaze određena zdanja u Starom Baru i isticao da je Stari Bar nebezbjedan za turiste i posjetioce.

Foto: Uprava javnih radova

Poređenja radi, Ministarstvo kulture je za renoviranje krova Dvorca kralja Nikole u Baru izdvojilo 20 hiljada eura, iako je za tu namjenu potrebna barem tri puta veća suma. Ipak, površina koju je potrebno renovirati kada govorimo o krovu Venecijanske palate u Starom Baru je manja…

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja