Mugoša: Plašim se da smo sa novim mjerama zakasnili

 Mugoša: Plašim se da smo sa novim mjerama zakasnili

foto: fos media

Kovid kriza ugrožava zdravlje nacije, jer veliki broj građana koji boluju od drugih bolesti ne može da se adekvatno liječi, poručio je predsjednik ljekarska komora Aleksandar Mugoša. Upozorava i da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, te da se plaši da smo sa novim mjerama zakasnili.

„Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja“, naveo je Mugoša, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Građane je zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu. Navodi i da u svakom trenutku u KCCG dežura 40-ak ljekara, te da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

„To nije dovoljno da bi mi adekvatno liječili, da bi mi liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlja nacije“, navodi Mugoša.

Ističe da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj naših građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

„Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti“, naveo je Mugoša i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On navodi i da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata koji imaju dijabetes, tu su i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

„Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo Ljekarskoj komori za pomoć“, kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko ljekara.

Uputio je apel Vladi, ministarstvima zdralja i finansija da nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša je kazao kako se plaši da smo sa njima zakasnili.

„Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore“, zaključio je Mugoša.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još