Mugoša: Distanca, ruke, maska bar još godinu

 Mugoša: Distanca, ruke, maska bar još godinu

Nošenje maski, držanje distance i pranje ruku mjere su koje ćemo morati primjenjivati najmanje još godinu, dok se svi ne prime vakcinu, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša, gostujući u emisiji „Fokus“ na TVCG. 

On je naveo da bolnice još uvijek nijesu prepune, ali dodaje, pitanje je šta će biti ako ne počnemo svi da se ponašamo u skladu sa pravilima.

Komentarišući informacije laboratorija Pfizer i Biontech da je njihova vakcina „90% efikasna, ali i najave drugih proizvođača, Mugoša kaže da su to dobre informacije.

“To jeste svijetli zrak i zora koja je vedra i sunčana, ali tek je zrak, i ta nada može da bude i jeste optimistična, ali mi epidemilozi nemamo pravo čak ni na to. Mi moramo uvijek da gledamo realnosti u oči. Vakcina jeste spas, ali dok ta vakcina dođe i dok dođu svi do te vakcine proći će i proći vremena”

Vakcina je oruđe koje nam je potrebno za borbu sa koronom, ali kako dodaje potrebno je jako mnogo te vakcine.

“Ja lično i mi u IJZ smatramo da će ovakav vid ponašanja, koji podrazumijeva nošenje maski, držanje distance i pranje ruku, potrajati još neko vrijeme, najmanje još godinu dok se svi vakcinišu i onda možemo očekivati da bude bolje”, kazao je Mugoša.

U prvoj raspodjeli vakcine Crna Gora dobiti tri do pet odsto vakcine koju će dobiti zdravstveni radnici, starije  osobe, hronični bolesnici…

“Mi smo za sad projektovali vakcine za 20% populacije uz dvije doze. To tad ćemo, ako bude potrebno, obezbijediti još vakcine. Sve to treba da obezbijedi jedan kolektivni imunitet za koji će, po mojoj procjeni, trebati osam do 12 mjeseci”, naveo je Mugoša.

Škole zatvarati samo kada se napune bolnice

On je kazao da su škole zatvorene u Italiji, Rumuniji, Belgiji, Bugarskoj, Sjevernoj Irskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj…

“Mi i dalje tvrdimo da su škole bezbjedna mjesta. Problem je u ovolikoj transmisiji šta se dešava od kuće do škole, poslije škole i u slobodno vrijeme”, naveo je Mugoša.

Ističe i da će IJZ posmatrati situaciju narednih sedam dana i nakon toga, uz konsultacije sa nadležnim, donijeti odluke.

“Na putu smo da donesemo odluku da škole rade i da se škole zatvore samo onda kada se napune bolnice”, istakao i Mugoša.

Nije precizirao, šta će IJZ predložiti kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata, ali je saopštio da su to rizična mjesto gdje ljudi satima sjede bez maski.

“Ovo više ne zavisi od nas sada je pitanje da li će država ima mogućnost da ljudima nadoknadi gubitak i to je ono što će se razmatrati”, saopštio je Mugoša.

Realno očekivati mutacije i nove viruse

Sasvim je realno, kaže Mugoša, očekivati mutacije i nove viruse, zbog toga je potrebno vršiti stalna praćenja i ispitivanja.

Smatra i da nauka u ovom slučaju, nije zakazala nego je brzo djelovala.

“Nikada nijedna vakcina nije ovako brzo napravljena”, kazao je Mugoša i dodao da je za vakcinu inače potrebno i do 10 godina.

“Kao narod smo stavili druge prioritete iznad zdravlja. Stavili smo naciju, religiju, politiku, lične potrebe – svadbe, saučešća. Sve je to bilo suprotno onome što smo mi predlagali”, poručio je Mugoša.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja