MMR vakcinu najviše odbijali roditelji u Baru

 MMR vakcinu najviše odbijali roditelji u Baru

Foto: N1

Protiv 11 roditelja u Crnoj Gori zdravstveni inspektori su tokom prošle i od početka ove godine podnijeli zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog odbijanja vakcinacije djece. Naime, riječ je o obaveznoj vakcinaciji MMR-om i vakcinom protiv tuberkoloze, a kazne za izbjegavanje ili odbijanje iznose i do 2.000 eura. Vakcine su najviše odbijali roditelji u Baru, zatim u Plavu i Bijelom Polju, pišu Dnevne novine.

Inspektori Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju su, tokom prošle i od početka 2021. godine, podnijeli 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja zbog odbijanja vakcinacije djece, saopštili su VN iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

„Postupajući po obavještenjima Domova zdravlja u 2020 i 2021.godini, inspektori Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove podnijeli su 11 Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležni m sudovima u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti protiv roditelja zato što nijesu omogućili ili su odbili obaveznu imunoprofilaksu djece kod određenih zaraznih bolesti u skladu sa Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti za 2020 i 2021. godinu (MMR, BSG i druge obavezne vakcine)“, naveli su iz UIP.

Najviše postupaka pokrenuto je u Baru, pet prošle i jedan tokom ove godine. Takođe, kako navode, ove godine su u Bijelom Polju protiv roditelja pokrenuta dva postupka, a u Plavu tri.

„U skladu sa članom 74 gore navedenog zakona, kazna za prekršaj iznosi od 100 do 2.000 eura“ napominju iz Uprave.

Kako dodaju, zbog angažovanja inspektora Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju na preduzimanju mjera za sprečavanje unošenja, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19, izvršen je manji broj inspekcijskih nadzora za ovu oblast u odnosu na planirani broj nadzora.

Kako su DN ranije prenijele, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), najveći obuhvat vakcinisane djece vakcinom protiv malih boginja, rubeole izaušakajeste one rođene 2016. (78,63 odsto) i 2017.(67,96 odsto), dok je vakcinisane djece rođene 2018. godine 49,33 odsto, a one rođene 2019. godine svega 23,88 odsto.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još