Mještanima Mrkojevića čiji su maslinjaci stradali u požaru Opština Bar uplatiće 44,360,00 eura

 Mještanima Mrkojevića čiji su maslinjaci stradali u požaru Opština Bar uplatiće 44,360,00 eura

Odbornici Skupštine Opštine Bar jednoglasno su usvojili Odluku o izmjenama Odluke o upotrebi stalne budžetske rezerve, na osnovu koje će mještanima Mrkojevića čiji su maslinjaci stradali u požaru od 12. avgusta ove godine biti uplaćen iznos od 44,360,00 eura.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović podsjetila je da je SO Bar na sjednici održanoj 7.oktobra ove godine usvojila Odluku o upotrebi sredstva stalne budžetske rezerve, kojom su sredstva u iznosu od 38,880,00 eura opredijeljena za finansiranje rashoda na ime učešća Opštine Bar na ime otklanjanja posljedica vanrednih okolnosti i požara u maslinjacima na području naselja Mrkojevići, od 12. avgusta, a saglasno izvještaju o procjeni štete.

Nakon naknadnog obilaska komisije, sastavljen je dopunski izvještaj o procjeni štete, shodno kojem će za ovu namjenu umjesto prvobitne cifre biti izdvojen iznos od 44,360,00 eura, koji će biti uplaćeni na račune 36 vlasnika maslinjaka koji su stradali prilikom ovih požara.

Amir Arabelović (BCG) izrazio je zadovoljstvo što je prihvaćena njegova inicijativa da se još jednom obiđu maslinjaci u Mrkojevićima, s obzirom da su prvobitnim izvještajem maslinari bili u velikoj mjeri nezadovoljni.

On je istakao da se nakon požara u Mrkojevićima još jednom pokazalo koliko su građani bara humani, te da su finansijske donacije i donacije maslina pristizale sa svih strana. Arabelović je, takođe, sa skupštinske govornice uputio apel Osnovnom državnom tužilaštvu da u što kraćem roku okonča postupak utvrđivanja krivice za izazivanje ovog požara, kako bi maslinari pokrenuli pojedinačne parnične postupke.

„Očekujem da Opština Bar ovim neće stati sa podrškom već će nastaviti da podržava maslinare koji su pretrpili ogromnu štetu i maslinare i poljoprivredu u generalnom“, kazao je Arabelović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još