Mještani barskog naselja povodom gradnje kamenoloma: “Tjeraju nas da se selimo“

 Mještani barskog naselja povodom gradnje kamenoloma: “Tjeraju nas da se selimo“

Foto: PCNEN

Mještani barskog sela Velja Gorana su nezadovoljni zbog planirane izgradnje kamenoloma u njihovom selu. Ugovor o koncesiji za eksploataciju kamena sa ovog područija potpisala je tada već odlazeća ministrica ekonomije Dragica Sekulović  sa firmom Trojan d.o.o, koja je bila jedini ponuđač na tenderu.

Žitelji ovog sela su upozoravali da neće imati izbora osim da se sele, ako kamenolom proradi, piše PCNEN .

Mjesto Velja Gorana već okružuju deponija i vjetrenjače, a sada je predviđen i kamenolom. Njegovi stanovnici tvrde da ovaj projekat nema pozitivnih strana po mještane, da sklapanje ugovora nije bilo transparentno, već tajno. Poseban akcentat stavljaju na očuvanje zdravlja i životne sredine. Budući da se u ovom selu građani uglavnom bave poljoprivredom kamenolom će, kažu, uništiti njihovu proizvodnju i sredstva za život.

Parcela broj 235/2 u vlasništvu opštine Bar namijenjena za kamenolom i njen početak udaljen je oko 500 metara od prve kuće, a njen kraj svega 150 metara, pokazuju katastarski podaci.

“Napuniće kamione našim brdom, a barska pijaca će biti prazna”, kaže Isljam Osmanović.

On je rođen u Veljoj Gorani, tu je i odrastao i stvorio porodicu od petoro djece.

Osmanović smatra da bi kamenolom bio kraj za život u Veljoj Gorani. On sumnja u sam proces sklapanja ugovora i ispravnost dokumentacije.

Ništa nije transparentno

Edina Osmanović je diplomirana ekonomistkinja i ima 23 godine. Živjela je u Podgorici i SAD a uvijek se, kako kaže, rado vraća u Velju Goranu jer je to njen dom. No, ako bude izgrađen kamenolom, to više neće biti tako. Ona smatra da je ovaj projekat pokazatelj šta lokalna uprava i nadležni zapravo misle o mještanima sela Velja Gorana i kako se prema njima ophode. Ovaj odnos motiviše je da zavijek napusti rodno mjesto, ali poziva sve relevantne adrese da im pomognu u rešavanju ovog problema.

Ibrahim Ibro Kovačević, nezadovoljni stanovnik ovog sela, kaže da u svemu ovome ne vidi pozitivnu stranu. Njegova kuća jedna je od najbližih budućem kamenolomu. Kaže da su “oni mrtvi ako bude tog kamenoloma”.

Kovačević skreće pažnju i na negativan uticaj koji će ovaj projekat imati na  zemljoradnju i stočarstvo.

“Kakvo će mlijeko i meso davati stoka koja pase travu posutu prašinom?” pita on.

Ibrahim kaže da ne zna šta im je činiti ukoliko se projekat kamenoloma realizuje.

“Da imam mogućnosti iselio bih se, ali sada nema gdje, jer sve što sam stekao uložio sam u svoje dvorište”, kaže on.

Ibrahim se nada da će se ovaj problem nekako riješiti ali da nema povjerenja u dosadašnji pravosudni sistem Crne Gore.

Složni u stavu da kamenolom ima negativan uticaj po selo

Predsjednik mjesne zajednice Velja Gorana, Senad Arabelović kaže da nije bio obaviješten o ovome i da niko nije dolazio na lice mjesta.

Iako je Ugovor o koncesiji potpisan 4. novembra, mještani su za to nedavno saznali putem medija. To je kod njih izazvalo dodatan revolt, budući da ih, objasnili su, niko nije kontaktirao niti pitao za mišljenje, iako se projekat tiče upravo njih.

Arabelović kaže da mjesna zajednica nije uopšte bila obaviještena ni o tenderu za izgradnju niti o Ugovoru.

“Saznali smo sredinom avgusta iz medija i od mještana Velje Gorane. Odbor mjesne zajednice jednoglasno je zauzeo stav da će rad kamenoloma negativno uticati na život mještana, jer je skoro pa nemoguće obezbijediti da ne dođe do širenja čestica prašine na imanja i kuće u blizini. Ljudi se bave poljoprivredom i stočarstvom a kada njihove njive i voćnjaci budu prekriveni prašinom, to više neće biti podnošljivo”, kaže Arabelović.

On dodaje da protiv investitora nemaju ništa, te da smatraju da je jako ozbiljan poslodavac. Ostali sagovornici su se složili sa ovom tvrdnjom i kazali da je čak i on obmanut od strane vlasti jer će se, kad-tad, dokazati da ova lokacija nije pogodna a tada će i on izgubiti dio posla.

Barska firma “Trojan” je jedina dostavila ponudu na tenderu za izgradnju kamenoloma u barskom selu Velja Gorana. Ovoj ponudi dodijeljeno je maksimalnih 100 bodova, saopšteno je u izvještaju Ministarstva ekonomije. Ugovor o koncesiji trebao bi da traje 30 godina-dvije godine za geološka istraživanja i 28 godina za ekspolataciju kamena. Lokacija kamenoloma većinom je opštinska, a kako seljani kažu, investitor želi da otkupi i privatna imanja kako bi mjesto bilo pristupačnije.

Koncesiona naknada za jednu godinu predviđenu proizvodnju kamenih sirovina iznosi 176.260 eura, dok za ukupno trajanje ekspoatacije iznosi 4,94 miliona eura.

Investitor je, prema riječima mještana, obećao 14 radnih mjesta stanovnicima Velje Gorane.

Mještani su imali komunikaciju sa predsJednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem. Prema njihovim tvrdnjama, Raičeviće je kazao da će ih podržati u svojstvu građana. Oni su ga pozvali da objasni šta je tačno mislio i kakvu podršku da očekuju.

Raičević nije odgovorio na pitanja PCNEN-a u vezi sa ovom temom.

Proces dobijanje dozvole, prema informacijama PCNEN-a, je u toku, a na redu je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine koja treba da procijeni da li ovaj projekat, od kojeg će investitor za 30 godina prihodovati oko 60 miliona eura, ugrožava životnu sredinu ovoga kraja.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još