Mjere ostaju iste do 10. februara; Galić: Vidimo svijetlo na kraju tunela – dolazak vakcine

 Mjere ostaju iste do 10. februara; Galić: Vidimo svijetlo na kraju tunela – dolazak vakcine

U toku je pres konferencija Ministarstva zdravlja povodom predstavljanja korigovanih mjera za borbu protiv širenja koronavirusa.

Na konferenciji govore državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, infektolog OB Berane Milovan Živković i anesteziolog OB Bijelo Polje Kenan Erović

.“Komisija i vladino savjetodavno tijelo razmatralo mjere i zaključili smo da se uvodi nova mjera. crnogorskim državljanima i strancima ulazak iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljava ulazak isključivo uz PCR test ne stariji od sedam dana. Ostale mjere do 10 februara ostaju iste“, kazao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

“Pažljivo pratimo stanje u bolnicama i domovima zdravlja. U stalnoj smo komunikaciji sa kolegama, situacija stabilna i bolja u odnosu na prethodno stanje. Opterećenost krevetnih postelja je oko 49 % a u intenzivnoj njezi oko 25 %. Situacija stabilna ali nije vrijeme za opuštanje“, naveo je on.“Iako bolja, i dalje je situacija ozbiljna, imamo veliki broj novooboljelih i veliki pritisak na zdravstveni sistem“, dodao je Bajić.

“Mi epidemiolozi nekad predlažemo rigoroznije mjere ali na sastancima Savjeta i Komisije, sagledavamo situaciju i donosimo mjere koje us najbolje za državu i narod. Epidemiološka situacija u zemlji je složena i dalje. Ukazuje da nema mjesta opuštanju kako u zdravstvenom sistemu nama tako i građanima. Zabilježen je lagani pad u obolijevanju u posljednjoj nedjelji“, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Povećan broj oporavljenih u zadnjoj nedjelji, i broj hospitalizovanih pada. Cetinje i Podgorica su najpogođeniji pa molim stanovnike da se pridržavaju striktno mjera, posebno onih najosnovnijih“, apelovao je Galić.

“Lokalna transmisija je proširena u nekim gradovima – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Tu građani prijavljuju i dnevne žurke. Molim i lokalne inspekcije i građane da povedu račune o ovim nekim činjenicama“, dodaje on.

14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika niža ove nedjelje što ide u prilog našoj procjeni da nakon epidemiološki rizičnih događaja – šproslave praznika, situacija bi trebalo da se stabilizuje. Pratićemo situaciju na dnevnom nivou i pokušaćemo da iskontrolišemo i nekim novim mjerama spriječimo da ove vrijednosti budu direktno veće. Za razliku od prethodnog presa vidimo svjetlo na kraju tunela – dolazak vakcine. Pozivam građane da se vakcinišu, da savladamo epidemiju i vratimo živote u normalan kolosjek“, kazao je Galić.

“U Beranama posljednji dani ulivaju optimizam. Zadnji dan broj oboljelih ne prelazi 20. Jasno je da se stišava epidemija. U OB se liječi 27 stanovnika, što je manje kada smo ranije imali 73. Smrtnost takođe manja. nIje vrijeme za opuštanje jer nas je korona nekoliko puta iznenadila. Računajući na mjere MZ i na postojanje nekog kolektivnog imuniteta i vakcinu koja je najavljena i uskoro sprovedena u CG obećavaju da epidemija polako tupi“, kazao je infektolog OB Berane Milovan Živković.

Izvor: FOS Media

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još