Mitropolit Joanikije u Baru: Kult čojstva i junaštva prisutan je od krsta Svetog Jovana Vladimira

 Mitropolit Joanikije u Baru: Kult čojstva i junaštva prisutan je od krsta Svetog  Jovana Vladimira

Danas je praznik Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara  i slava Sabornog hrama u gradu pod Rumijom koji nosi naziv po svetom Jovanu Vladimiru.

Poštuju ga podjednako i Srbi i Grci, i Albanci i Bugari, a i ostali pravoslavni narodi slave takođe Svetoga Jovana Vladimira, kazao je danas nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira  Mitropolit Joanikije.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje velikog broja sveštenstva iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije raško-prizrenske i Eparhije budimljansko nikšićke.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

 U okviru „Dana Svetog Jovana Vladimira“ večeras će u 18:30 njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski  Joanikije sa sveštenstvom služiti večernju službu, a nakon toga praznovanje će se nastaviti, kao i ranijih godina, tako što će se molitvama i silom Časnoga krsta blagosloviti grad Svetog Jovana Vladimira čij je on nebeski pokrovitelj i zaštitinik.

Mitropolit Joanikije je naglasio  da su život i djela Svetog Jovana Vladimira, njegove riječi bile produžetak Jevanđelja Hristovoga:

“Ako je iko išao Hristovim stopama to je Sveti Jovan Vladimir. On je hristolika ličnost i hristolika žrtva i zato poslije toliko vjekova od njegove mučeničke končine imamo tako lijepo i uzvišeno sjećanje na njega. Zapravo to je hiljadu i više godina njegovoga blagodatnoga prisustva među nama i nebeskoga pokroviteljstva nad pravoslavnim hrišćanima i ovdje u Crnoj Gori, njegovoj Zeti, i u Albaniji, Makedoniji, kao i u ostalim pravoslavnim zemljama, naveo je vladika Joanikije uz podsjećanje  da je Sveti kralj Jovan Vladimir “kratko poživio u ovome životu zemaljskome, ali je imao Hrista u sebi, u svome srcu”

Mitropolit Joanikije: Ako je iko išao Hristovim stopama to je Sveti Jovan Vladimir

“Bio je ispunjen vjerom i to ne samo da se nazivao pravoslavnim hrišćaninom u to vrijeme nego je primio božansku Hristovu svjetlost vjere pravoslavne i Hrista kao vječnu živonosnu, životvornu svjetlost u svoje srce. Tako da sav njegov život sagledavamo kroz tu jevanđelsku svjetlost. I kada je budući vladarom Zete bio zarobljen od moćnoga cara Samuila, on je sa Hristom bio u tamnici.”

Stradanju Svetog Jovana Vladimira svjedočila je i ćerka cara Samuila i zaželjela da sa tim vrlinskim čovjekom stupi u bračnu zajednicu i, podsjetio je vladika, izmolila od svoga oca da oslobodi toga sužnja. Govoreći o stradalnom i krstonosnom putu ovoga svetoga mučenika i njegove supruge Kosare, u monaštvu Teodore, Mitropolit Joanikije je kazao da oni kao supružnici treba da nam budu primjer:

“Oni su obrazac bračnoga života i ljubavi, vjernosti, od početka do kraja i slobodno ih možemo uvrstiti među zaštitinike pravoslavnog braka i porodice jer su bili primjer u svemu, a ponajviše u ljubavi jedno prema drugome, što je najvažnije jer ta ljubav pobjeđuje sve.”

Vladika je naglasio da se cijela istorija Zete, a kasnije i Crne Gore, odvija oko krsta Svetoga Jovana Vladimira kneza srpskog, a da je on, kao i Hristos, bio izdan od svojih bližnjih i na prevaru ubijen. Objasnio je da je prisutni kult čojstva i junaštva u Crnoj Gori prisutan upravo od krsta Sv. Jovana Vladimira.

Mi hrišćani, kako je kazao vladika, treba da svojim životom, primjerom, svjedočimo, kao što je i Sveti Jovan Vladimir svjedočio, šta je prava i istinita vjera svuda i na svakome mjestu:

“Sveti Jovan Vladimir podizao je hramove i širio vjeru pravoslavnu, propovjedao i svojim djelima i svojim riječima, ali sve je to posvjedočio, potvrdio i zapečatio svojom žrtvom onda kada mu je na pravdi Boga bila glava odsečena. To je posvjedočeno i njegovim velikim čudom: svoju glavu je uzeo u ruke i nosio je, i on se evo slika sa svojom glavom kao i Sveti Jovan Krstitelj i Sveti knez Lazar”, zaključio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski  Joanikije, poručivši da je ta odsječena glava simbol pamćenja, vjere i žrtve.

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namesnik barski, je kazao da nas je danas sve u ovoj svetinji sabrao upravo Sv. Jovan Vladimir “kao dobri domaćin i upravitelj i ovoga hrama i ovoga grada, da se ovdje osjećamo kao svoji na svome i da se radujemo jedni drugima, da se radujemo ljubavi Božijoj i ljubavi Svetog Jovana Vladimira koji nas sabira i grli kao svoju djecu”.

“Dragi vladiko, juče se navršilo 22 godine od kako ste hirotonisani za episkopa Crkve pravoslavne, na praznik Svetih ravnoapostolnih cara Konstanitina i carice Jelene u Cetinjskom manastiru. Poslije hirotonije prvu svoju arhijerejsku liturgijsku službu služili ste upravo na praznik Svetog Jovana Vladimira na ostacima drevnog manastira Prečista Krajinska”, rekao je prota Slobodan i kao podsjećanje na taj dan uručio izabranom Mitropolitu Joanikiju u ime sveštenstva i vjernog naroda na dar fotografiju sa te prve arhijerejske službe i vezenu ikonu Svetoga Jovana Vladimira.

Prije epidemije korona virusa manifestacija “Dani Svetog Jovana Vladimira”,  je trajala nekoliko dana i bila bogata duhovnim i kulturnim sadržajima. Ove godine kulturno-umjetnički sadržaj je izostao, a bogoslužbeni dio je počeo 1. juna  Svetom liturgijom  koja je služena na ostacima hrama iz VI vijeka na Topolici, a narednog dana na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, gdje je, po predanju, Sveti Jovan Vladimir bio sahranjen. Na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna  Sveta liturgija je služena na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još