Mišljenje VK o „tužilačkim zakonima“ u martu

 Mišljenje VK o „tužilačkim zakonima“ u martu

Foto: gov.me

Usvajanje mišljenja o setu crnogorskih pravosudnih zakona predviđeno je na martovskom plenarnom zasjedanju Venecijanske komisije (VK), koje će biti održano onlajn od 18. do 20. marta, saopšteno je Danu iz Venecijanske komisije.

Kako su kazali, Venecijanska komisija je 19. februara na svom tviter nalogu objavila zahtjev za davanje mišljenja koji joj je dostavila Vlada Crne Gore.

Precizirali su da je zahtjev za mišljenje naveden u odjeljku „Tekuća mišljenja”na njihovoj internet stranici.

“Nakon što dobije zvaničan zahtjev, Venecijanska komisija formira ekspertsku grupu odabranih članova koja prikuplja informacije dobijene od vlade i drugih relevantnih izvora. Nekad njeni predstavnici i posjećuju dotičnu zemlju kako bi razgovarali sa zainteresovanim stranama, uključujući vladine zvaničnike, nevladine organizacije i parlamentarce. Da bi se izbjegao sukob interesa, članovi VK ne mogu biti dio ekspertske grupe ako se mišljenje odnosi na zemlje njihovog porijekla. Kada se grupa eksperata saglasi oko nacrta mišljenja, ono se distribuira kao ograničeni dokument svim članovima Venecijanske komisije i organu koji podnosi zahtjev u pripremi plenarne sjednice”, pojasnili su iz Venecijanske komisije.

Kako su potvrdili, usvajanje mišljenja predviđeno je na martovskom plenarnom zasjedanju VK koje će biti održano onlajn od 18. do 20. marta.

U poslednje vrijeme, zbog situacije u javnom zdravstvu, plenarne sjednice Venecijanske komisije održavane su onlajn.

“Sastanci su i dalje zatvoreni za medije. Jednom kada je mišljenje finalizovano i usvojeno, sa bilo kojim od predloženih usaglašenih i prihvaćenih amandmana, mišljenje se objavljuje na internet stranici Venecijanske komisije”, rekli su iz VK, ekspertskog tijela Savjeta Evrope.

Nova parlamentarna većina je 3. februara najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i donijeti novi kako bi se sprovele smjene u tužilaštvu, jer smatraju da borba protiv kriminala i korupcije nije moguća sa aktuelnim tužiocima. Kako, zbog zakona i procedura, smjene u tužilaštvu nije bilo moguće sprovesti prostom većinom glasova, vlast se odlučila za ukidanje postojećeg Zakona o Specijalnom tužilaštvu i izglasavanje novog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal. Usvajanjem ovih izmjena automatski bi prestao mandat tužiocima u Specijalnom tužilaštvu, na čijem čelu je Milivoje Katnić, uključujući i njega.

Na inicijativu Evropske komisije i drugih institucija EU, crnogorska vlada je zatražila mišljenje eksperata Venecijanske komisije na nacrte zakona.

Parlamentarna većina je od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori insistirala na smjeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tvrdeći da nema adekvatne borbe protiv kriminala. Protiv odlaganja glasanja u Skuštini o tužilačkim zakonima izjasnio se Demokratski front.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još