Minus Aerodroma Crne Gore zbog korone 11 miliona eura

 Minus Aerodroma Crne Gore zbog korone 11 miliona eura

Foto: Aerodromi CG

Aerodromi Crne Gore (ACG) će 2020. godinu završiti sa gubitkom od najmanje 11 miliona eura i to uz ostvarene uštede od pet miliona, kazao je izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić.

U intervjuu Danu kažu da su 2019. godinu završili sa 15 miliona profita prije oporezivanja.

I dalje je, kaže, pri stavu da država treba da upravlja Aerodromima i najavljuje da će u drugoj polovini januara završiti analizu uticaja poslovanja Montenegro erlajnza na to preduzeće.

Govoreći o posljedicama pandemije, Orlandić kaže da „sasvim suprotno očekivanjima koja smo imali, 2020. završavamo kao najtežu godinu od osnivanja Aerodroma“.

„U 2020. godini zabilježen je pad u broju prevezenih putnika od 80 odsto, au broju rotacija manji i iznosi 64 odsto. Do 31.10.2020. godine prihodovali sedam miliona eura, a 2019. preko 34 miliona eura, što je pad prihoda od 80 odsto. U 2019. ostvari li smo dobit od 15 miliona eura prije oporezivanja, a u 2020. godini će gubitak biti najmanje 11 miliona eura, uz ostvarene uštede od blizu pet miliona eura“, rekao je Orlandić.

Kaže da pronalazak vakcine i njena šira upotreba daju nadu da će se obistiniti prognoze kredibilnih analitičara koji u drugoj polovini godine predviđaju oporavak vazdušnog saobraćaja na nivo od 60 do 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

„Što se tiče Aerodroma, za nas će dodatni pritisak biti i trenutna obustava saobraćaja od strane Montenegroerlajnza jer smo prilikom izrade interne projekcije računali na nacionalnog prevoznikau punom kapacitetu“, rekao je Orlandić.

Aerodromima bi, ističe on, trebalo da upravlja država i da na još bolji način valorizuje potencijale koje ima.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još