Ministarstvo zdravlja: Bez dokaza o povezanosti AstraZeneke sa smrću pacijenta

 Ministarstvo zdravlja: Bez dokaza o povezanosti AstraZeneke sa smrću pacijenta

Vakcinacija AstraZenekom u Crnoj Gori se nastavlja i za sada nema dokaza o povezanosti te vakcine sa smrću pacijenta 80+ sa komorbiditetima, saopšteno je večeras iz Ministarstva zdravlja.

„Ne prepuštajući ništa slučaju i svjesno, savjesno i transparentno obavljajući svoj posao, Komisija za analizu neželjenih događaja nakon vakcinacije Instituta za javno zdravlje, ispituje mogućnost povezanosti smrtnog ishoda pacijenta starog 80 godina sa brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, sa jučerašnjom vakcinacijom Astra Zenekom“, piše u saopštenju. 

Komisija, kako navode,  ne posjeduje prijavu neželjenog događaja nakon vakcinacije, a Institut za javno zdravlje tražiće od Višeg tržavnog tužilaštva ekshumaciju i obdukciju preminulog pacijenta radi konačnog utvrđivanja neposrednog uzroka smrti.

„Za sada nema povezanosti sa vakcinacijom. Dok se ne dokaže jasna veza, vakcinacija se nastavlja“, saopšteno je iz Instituta.

Komisija IJZ smatra da imunizacija treba da se nastavi imajući u vidu sve trenutno dostupne podatke, kao i činjenicu da bi obustavljanje programa nosio potencijalno veći rizik po zdravlje nevakcinisanih uslijed mogućeg obolijevanja od COVID-19.

Podsjećaju, Evropska agencija za ljekove je 18. marta objavila da je Astra Zeneka sigurna i učinkovita i da je potrebno da se nastavi imunizacija ovom vakcinom.

„I Svjetska zdravstvena organizacija je 15. marta objavila da do tog dana nije bilo dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani vakcinom Astra Zeneka i da je važno da se vakcinacija nastavi kako bismo spasili živote. U Hrvatskoj, stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a zaključila je 15. marta kako nije vjerovatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva Astra Zeneka i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa jednom smrtnim ishodom u toj zemlji, pa je vakcinacija ovom vakcinom nastavljena“, dodaje se. 

Ističu i da se ovom vakcinom ranije ove nedjelje vakcinisao potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović.

„Ako može 23 miliona Britanaca da se vakciniše Astra Zenekom mogu i ja. Jedini način da se izborimo sa koronavirusom jeste da se masovno vakcinišemo. Sad imamo vakcinu i pozivam građane da se vakcinišu. Solucija je jednostavna, da uđemo u sistem vakcinacije i vratimo slobodu. Građani su umorni da budu zatvoreni u kućama”, kazao je ranije potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još