Ministar Stijović: Ministarstvo će pomoći maslinarima kojima su izgorele masline

 Ministar Stijović: Ministarstvo će pomoći maslinarima kojima su izgorele masline

Ministarstvo poljopivrede, šumarstva i vodoprivrede će pomoći maslinarima kojima su  stabla maslina izgorela, ili oštećena u požaru u Mrkojevićima 12. avgusta. Za Portal Bar ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da “podrška ministarstva sigurno neće izostati”.

Dva mjeseca nakon velikog požara broj izgorelih i oštećenih maslina u Mrkojevićima očigledno  još nije precizan.  

„Konkretno u Baru gdje je 749 maslina potpuno izgorelo,  a oko 1.000 stabala je ukupno oštećeno, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede  je u proceduri razmatranja kolikim sredstava je u mogućnosti u okviru raspoloživog budžeta da pomogne vlasnicima maslina. Znamo da je Opština Bar već izašla u susret maslinarima kojima su izgorele, ili oštećene masline“, kazao je ministar dodajući da u ministarstvu utvrđujuju iz kojih izvora i po kojim osnovama, u kojoj mjeri, se  može pomoći.

Šteta je nenadoknadiva – Fot: Društvo maslinara Bar

„Ova šteta je nenadoknadiva jer se radi o stablima koja su stara i više stotina godina, ali da makar omogućimo da se zasade nove masline i donekle ublaži šteta koju su pretrpjeli“, rekao je Stijović.

Na pitanje, hoće li sredstva biti obezbeđena iz Agrobudžeta za tekuću, ili će se planirati za sledeću godinu, ministar je kazao: „Ovakve  štete se uglavnom isplaćuju iz budžetskih rezervi“.

– Agrobudžet ne planira vanredne situacije osim u manjim iznosima kada su manje štete u pitanju. Ovdje se radi o ogromnoj šteti, za tih 750 stabala ako bi vlasnicima pomogli sa 100 eura po stablu to bi  iznosilo 75.000 eura što nije planirano Agrobudžetom. Za ovakve situacije moramo  razgovarati sa Ministarstvom finansija. Da provjerimo iz kojih sredstava, koliko bi nama oni omogućili da vidimo kolike su realne mogućnosti da ministarstvo pomogne, u kom iznosu, kazao je ministar Stijović dodajući da  je u ovoj  godini bilo mnogo vanrednih situacija.

-Zadesila je  velika suša, problemi sa cijenom stočne hrane koja je zavisila od regionalnog tržišta, kao i problemi koje su izazvali  požari  ne samo u maslinjacima, nego i u šumama.  Ministarstvo je za sve te namjene oprediljivalo sredstva i pomagalo, kazao je Stijović zaključujući  da štete koje nastanu direktno ugrožavaju poljoprivredne proizvođače, njihove porodice.

UZROK POŽARA LJUDSKI FAKTOR

 U Službi zaštite i spašavanja „Novostima“ je u avgustu  potvrđeno da je veliki požar koji je izbio na području Mrkojevića zahvatio površinu od preko 610.000 metara kvadratnih, u obodu od 3,68 kilometara.

-Ljudski faktor je bio uzrok. Ovdje je bio problem sa jednim stubom dalekovoda koji je, ako sam dobro informisan, varničio, a nije na vrijeme servisiran i to je izazvalo požar, u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima kada smo imali dugi niz dana bez kiše,  i sve je bilo suvo. Napravljena je ogromna šteta, a ljudi žive od maslinarstva, kazao je ministar.

Ljudski faktor je bio uzrok požara?

KOLIKO JE MASLINA IZGORELO U AVGUSTU

 Iz NVU Društvo maslinara Bar su nakon popisa štete obavijestili javnost da su 12. avgusta u vatrenoj stihiji ukupno stradala 802 stabla maslina, od kojih 276 totalno, a 626 djelimično.
podsjetimo, na 26. sjednici Skupštine opštine Bar, koja je održana 7. oktobra, odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili „Predlog Odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve“.
Opština će pomoći maslinarima kojima su stabla izgorela, ili oštećena u požaru u Mrkojevićima 12. avgusta. Maslinari će dobiti po 100 eura za svako izgorelo stablo masline, za oštećene masline nešto manje iznose.

Veliki požar koji je izbio na području Mrkojevića zahvatio površinu od preko 610.000 metara kvadratnih

 Ukupno iz opštinskog budžeta, prema ovoj Odluci, maslinarima biće isplaćeno 36.880 eura.  

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još