Milena Božović: Za godinu usvojeno više od 100 odluka, rad lokalnog parlamenta učinjen transparentnijim

 Milena Božović: Za godinu usvojeno više od 100 odluka, rad lokalnog parlamenta učinjen transparentnijim

Godina dana mandata predsjednice Skupštine Opštine Bar mr Milene Božović bio je povod za organizaciju radnog doručka sa novinarima, prilikom kojeg je Božović sa svojim timom predstavila najvažnije što je urađeno u godini na izmaku. U toku proteklih dvanaest mjeseci održano je, kako je istakla, 7 sjednica i usvojeno više od 100 odluka, a ono što je posebno raduje je što su odluke od vitalnog značaja za sve građane, usvajane jednoglasno. Ovom prilikom, Božović se zahvalila kolegama u službi na kvalitetnoj saradnji, i novinarima na profesionalnom odnosu i promociji rada lokalnog parlamenta.

Početak njenog mandata obilježilo je usvajanje Odluke o budžetu Opštine Bar za 2021.godinu, a uslijedili su i Program uređenja Skupštine, Program rada SO Bar, Odluka o imenovanju Savjeta 12 mjesnih zajednica, Odluka o obezbjeđivanju alternativnog smještaja…

Odbornici lokalnog parlamenta bilij su jednoglasno onda kada je trebalo pružiti ruku našim sugrađanima – posebno u slučaju dva velika požara – u Mrkojevićima, i požare u objektima uglednih kompanija „Femić“ i „Cerovo“.

„Jednoglasno smo usvojili odluku o odlobađanju plaćanja lokalnih javnih prihoda za ugledne kompanije “Femić” i “Cerovo” koje su bile teško pogođene požarom, a sredstvima iz budžetske rezerve pomogli smo maslinare čiji su maslinjaci uništeni u avgustovskom požaru, ali i odluke o pomoći u toku pandemije“, istakla je Božović, dodavši da je još jedna, važna odluka naišla na jednak prijem kod odbornika – Odluka o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra – Stare masline.

Božović je kazala da je ponosna i na činjenicu da su usvojene Odluka o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, kao i programi podrške zanatlijama i agrobiznisu –mladim poljoprivrednicia, te program podrške ženskom i preduzetništvu uopšte.

 Posebnu pažnju među opštinskim službenicima, dodala je Božović, izazvala je Odluka o visini otpremnine u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa, po kojoj otpremnina iznosi 15.000 eura, a za koju već postoji velika zainteresovanost lokalnih službenika.

Posljednja, 29. sjednica lokalnog parlamenta, koja će biti nastavljena u utorak od 10 sati, donijela je u dva dana dvije izuzetno iscrpne rasprave, a usvojena su dva važna dokumenta – Odluka o budžetu Opštine Bar za 2022. godinu i Program uređenja prostora opštine B, kojim je predviđena izgradnja Gradske kuće, Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, dječijeg vrtića, sportske hale, nastavak radova na izgradnji i rekonstrukciji šetališta i trga u Sutomoru…

Božović je ovom prilikom podsjetila da budžet barske opštine ove godine iznosi 23,230,000,00 eura, i istakla da, nažalost, Vlada Crne Gore nije prepoznala razvojni potencijal barske opštine.

„Kapitalni budžet Opštine pet puta je veći od onog što je Vlada državnim Budžetom opredijelila za Bar u 2022. godinu“, kazala je Božović, podsjetivši da je u toku ove godine zabilježen suficit od skoro dva miliona eura, što je, prema njenoj ocjeni, rezultat odlične turističke sezone i naplate svih taksi.

Božović ne krije da je posebno zadovoljna što je rad lokalnog parlamenta učinila transparentnijim – od početka njenog mandata tokom tri radna dana svake sedmice vrata njenog kabineta otvorena su za građane, a korak naprijed ka transparentnijem radu skupštine čini i uvođenje video prenosa sjednica. Radovalo bi je, kako dodaje, veće učešće nevladinog sektora.

„Ove godine, imali smo samo jednu NVO koja se prijavila za učešće u radu skupštine. Početkom godine, novi poziv će biti otvoren i nadam se da će zainteresovanost biti veća“, naglasila je Božović.

Na pitanje na šta je najponosnija u toku mandata, Božović kaže da je najponosnijom čini to što je pokazala da jedna mlada žena možeda bude na čelnoj, odgovornoj poziciji.

„Nadam se da sam poslala poruku mladim ženama da mogu da iskorače u svijet koji nam pripada koliko i muškarcima. Takođe, ponosna sam na interkaciju koju sam ostvarila sa građanima“, navela je Božović.

Za narednu godinu, Božović je najavila uvođenje moderne elektronske opreme za odbornike, kako bi se smanjili troškovi štampanja i upotreba papira u lokalnom parlamentu.

I rukovoditeljka Službe za skupštinske poslove Aleksandra Grabež kazala je da je izuzetno zadovoljna koordinacijom, pristupom radu, posvećenošču i ažurnošću zaposlenih.

Radni doručak održan je u Restoranu „Izvor“ u Sutomoru.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još