Milatović: Radimo sve da ova ljetnja sezona bude uspješna

 Milatović: Radimo sve da ova ljetnja sezona bude uspješna

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao da je Crna Gora u toku globalne krize izazvane koronavirusom zabilježila najviši pad ekonomije u Evropi.

Kako je naveo, prvih 100 dana rada Ministarstva ekonomskog razvoja obilježilo je pokretanje strukturnih reformi i podrška građanima i privredi kroz veći paket mjera, povećana je minimalna zarada, dat je podsticaj novom zapošljavanju, dok se istovremeno radilo na obezbjeđivanju uspješne turističke sezone, osnaživanju poslovnog ambijenta, ali i unapređenju inovacionog sistema.

„Pad ekonomije od više od 15 odsto uzrokovan je pandemijom, ali i lošim politikama, koje su dodatno otežale cijelokupnu ekonomsku aktivnost. Zato smo kreirali paket mjera podrške koji za cilj ima da se pomognu građani, podrži likvidnost privrede i zaposlenost, ali i podstaknu nova zapošljavanja“, podsjetio je Milatović. Podrška privredi i građanima u vrijednosti od preko 160 miliona eura je znatno veća i sveobuhvatnija u odnosu na prethodne, a njime je predviđena pomoć za više od 100. 000 građana. Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobili su po 50, a nezaposleni sa evidencije po 100 eura, a podržane su i veće subvencije na zarade uz proširen opseg djelatnosti i odlaganje pojedinih poreskih obaveza. Kroz snažne poreske olakšice podstaknuto je i novo zapošljavanje“, dodao je Milatović. 

Kada je u pitanju turistička aktivnost, istakao je da je ona u prošloj godini doživjela krah.

„Pored pandemije tome su doprinijele i često politički motivisane pogrešne odluke  prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama. Kako bi podržali turističku aktivnost u toku je dodjela subvencija za turoperatore u vrijednosti od 150.000 eura i realizacija vaučera čija je vrijednost 5 miliona eura. Kreiran je i program dodatnog subvencionisanja kamate tokom grejs perioda kod kredita u oblasti turizma i ugostiteljstva čija će realizacija dodatno podržati ovu djelatnost. Radimo sve da ova ljetnja sezona bude uspješna. U uslovima neizvjesnosti ljudi putuju na ona mjesta koja dobro poznaju, i zato računamo na povratak turista iz regiona i Rusije, ali i na turiste iz zemalja Zapadne Evrope.“, naglasio je Milatović.

Tvrdi da su u prvih 100 dana pokrenute su strukturne reforme koje su temelj brzog ekonomskog oporavka.

„Mobilisali smo sva znanja i raspoložive procese da podržimo mala preduzeća, poboljšamo korporativno upravljanje, reformišemo tržište rada, osnažimo poslovni ambijent, unaprijedimo inovacioni sistem da bismo podigli posustalu privredu“, poručio je Milatović.

Dodao je da je Vlada ovu godinu proglasila za godinu socijalne pravde i u tom duhu je i minimalna zarada povećana na 250 eura, a istovremeno se radi na smanjenju poreskog opterećenja u privredi.

„Ovo je samo početak. Gradimo ekonomiju baziranu na znanju“, zaključio je Milatović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još