Migranti u prihvatilištu za strance, krijumčari kod nadležnog tužioca

 Migranti u prihvatilištu za strance, krijumčari kod nadležnog tužioca

Nakon što je jedrenjak “Posejdon” sa 41 osobom, turskim državljanima od kojih je 39 migranata i 2 člana posade koji su se bavili krijumčarenjem, u pratnji policije uplovio danas oko 13 sati, na gat 5 Luke Bar, ispoštovane su sve mjere NKT-a i procedure Uprave policije u konkretnom događaju.
Sistemom elektronskog osmatranja državne granice detektovano je sumnjivo kretanje plovnog objekta koje je sinoć napustilo uvalu u Trstenom, u blizini Budve, i uputilo se prema otvorenom moru, a jutros oko 4 sata policija je zaustavila jedrenjak. Uspješnom akcijom, crnogorska policija je sprečila ileglni prelazak grupe migranata, među kojima ima žena i maloljetne djece.

Migranti će biti smješteni u prihvatilište, a krijumčari nakon saslušanja u policiji privedeni nadležnom tužiocu.
„Crna Gora je država koja poštuje sva ljudska prava. Sa migrantima ćemo postupati odgovorno i savjesno“, kazao je rukovodilac nacionalnog kordinacionog centra Podgorica Zoran Lasica dodajući da je urađena trijaža.

Foto: B. Dabić

„Odvojili smo žene i djecu, porodice da prvo njima ukažemo potrebnu pažnju, njegu i završimo službene radnje, a onda sa ostatkom posade. Na brodu je 41 turski državljanin, od kojih su dva člana posade. Tu su i četiri porodice. Na jedrenjaku je bilo oko 10 maloljetne djece, najmlađe ima godinu dana. Većina migranata su muškarci srednje starosne dobi“, kazao je Lasica.
Dvojica turskih državljana su obezbjedili krijumčarenje migranata.
U toku su opsežne istrage o dvojici koji su se bavili krijumčarenjem. Jedrenjak “Posejdon” vije švedsku zastavu.
Operateri Regionalnog centra granične policije Jug su sinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno.
Potjera je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim, oko 50 milja od obale.
U potjeri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar zaustavili su jedrilicu oko 4 sata jutros u međunarodnim vodama.

Foto: B. Dabić

„S obzirom na to da je bilo izvjesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime. Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena“, saopšteno je iz Uprave policije.

Crveni krst je obezbijedio oko 50 sendviča, sokove i vodu za migrante, kao i sredstva za higijenu. Na gatu 5, takođe su bili timovi Doma zdravlja .
„Prije mjesec dana imali smo sličnu akciju kada smo na jedrilici pronašli 52 migranta koji su probali na ilegalana način da napuste teritorijalne vode i pređu u Italiju. Prošle nedelje smo na graničnom prelazu Debeli brijeg prnašli 16 pištolja, jednu automatsku pušku skrivenu u vozilu. Granična policija radi svoj posao i obezbjeđuje granicu. To ćemo raditi jače i snažnije u narednom periodu“, zaključio je Zoran Lasica.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja