Medoks: Dali smo Crnoj Gori ekspertizu za zakon o porijeklu imovine

 Medoks: Dali smo Crnoj Gori ekspertizu za zakon o porijeklu imovine

Foto: RTCG

Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo je ekspertizu Crnoj Gori kako bi podržalo razvoj propisa o nezakonitom bogaćenju, kazala je za Dan britanska ambasadorka Karen Medoks.

Ona je istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje otvoreno za dalju saradnju sa crnogorskim partnerima na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije.

“Važno je uspostaviti odgovarajući zakonodavni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i odgovarajuće institucije za sprovođenje tog zakonodavstva. Zakoni koji se odnose na nezakonito bogaćenje zasigurno su jedan od elemenata u suzbijanju finansijskog kriminala. Ujedinjeno Kraljevstvo je pružilo ekspertizu Crnoj Gori kako bi podržalo razvoj propisa o nezakonitom bogaćenju”, rekla jeMedoks.

Kako je naglasila, ključ je primjena u praksi.

“Koliko će bilo koji novi zakon dati doprinos vladavini zakona u Crnoj Gori ne zavisi samo od njegovog sadržaja, već i od toga koliko se dobro primjenjuje u praksi. Ujedinjeno Kraljevstvo je otvoreno za dalju saradnju sa crnogorskim partnerima na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije”, navela je Medoks.

Nova vlast, odmah nakon što je preuzela instituci je i formirala Vladu, u više navrata je poručila da im je ključni cilj beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Najavili su usvajanje sistemskih zakona, među kojima je i zakon o porijeklu imovine koji će obuhvatiti sve javne funkcionere.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još