Među počiniocima vršnjačkog nasilja ima maloljetnika povratnika

 Među počiniocima vršnjačkog nasilja ima maloljetnika povratnika

Crnogorska javnost se zgrozila brutalnim scenama vršnjačkog maloljetničkog nasilja prije desetak dana u centru Bara, koje su akteri snimili,a snimak je ubrzo postao viralan. Prema saznanjima Portala Bar dijeljen i preko viber grupe aktera . 

Žrtva maloletničkog nasilja je 13-godišnji dječak iz Bara, koga je  šakama u predjelu glave tukao vršnjak, dok su drugi posmatrali i snimali. U jednom momentu žrtvi prilazi još jedan iz grupe i udara ga dva puta. Dječak – žrtva nasilja, nije se branio.

Akteri ovog nemilog dešavanja su iz nekoliko osnovnih škola u Baru. U međuvremenu još se nije oglasila ni jedna škola da obavijesti javnost šta su uradili i preduzeli iako imaju definisane Protokole na osnovu kojih treba da postupaju.

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja nije prvi koji se dogodio u Baru.

Od kada radim na ovom referatu maloljetničke delikvencije nisam imala primjer da me škola upoznala da imaju učenika sa problematičnim ponašanjem iako znaju da smo maksimalno otvoreni za svaki vid saradnje u okviru naše nadležnosti. Škole bi trebale da prepoznaju takve učenike, kaže za Portal Bar samostalni policijski inspektor za nasilje u porodici i maloljetničku delikvenciju u CB Bar Alma Hot.

Fot: Inspektorka Alma Hot: Spriječili smo veliki  broj „zakazanih“ tuča školaraca

U Centru bezbjednosti Bar saznajemo da među maloljetnicima ima i povratnika u vršnjačkom nasilju,  koji u strarijoj dobi postaju izvršioci  i drugih  krivičnih djela.

„Imali smo izvršioca vršnjačkog nasilja u 13.-toj godini, a ponovio je nasilje, odnosno zaveden je kao povratnik u 16.-oj godini. Imamo slučajeve da su  neki maloljetnici kasnije izvršioci i drugih krivičnih djela iz oblasti – imovine, droga… Mnogo je važno vaspitavanje djece, usmjeravanje od strane stručnih službi. Nekom djetetu  je dovoljan jedan razgovor sa službenim licem da za čitav život ne napravi problem,  dok kod neke djece to nema nikakvog  značaja na dalje ponašanje. Sve je individualno i mnogo zavisi od mentalnog sklopa djeteta kao i drugih faktora u toku razvoja djeteta, kaže Hot, koja navodi da je u praksi imala aktere maloljetničkog vršnjačkog nasilja i kod djece od 10 godina, ne brutalne kao u poslednjem slučaju koji  se dogodio prije 10-tak dana u centru Bara.

Scene vršnjačkog nasilja koje su zgrozile crnogorsku javnost, Foto: Screenshot, arhiva Portala Bar

U CB Bar bilježe i slučajeve  kada školarci zakazuju tuče.

-Spriječili smo veliki  broj „zakazanih“ tuča školaraca za koje smo imali saznanja i informacije. Saznamo da je, na primjer, u dvorištu škole zakazana tuča i o tome obavjestimo upravu škole, a svakako budu uključeni i službenici policije u dijelu svoje nadležnosti te tuča bude spriječena. Uglavnom su učesnici „zakazanih tuča“ dječaci, ali ima slučajeva i da u tučama učestvuju djevojčice, istina rjeđe. To se dešava u uzrastu od 13-18 godina, kaže Hot.

Na osnovu dosadašnje prakse koju ste imali, šta je najčešći motiv agresivnog ponašanja kod djece pubertske i adolescentne dobi?

– Motivi su različiti, od dokazivanja vršnjacima, vrijeđanje tokom igranja igrica, usputna uvreda. Nema šablona, dešava se da je riječ okidač, nekada i pogled. Vršnjačko nasilje je svojstveno i djeci koja se bave sportom i vannastavnim aktivnostima, ne samo učenicima koji imaju slobodnog vremena na pretek i prepuštena su ulici, društvu i sada sve prisutnijoj  preokupaciji društvenim mrežama. Kontrola djece je jako važna, kao  i zajedničko djelovanje svih institucija, navodi naša sagovornica dodajući da u ovoj problematici imaju saradnju sa upravama škola i Centrom za socijalni rad.

-Preventivno djelujemo ako imamo saznanja, ali u suštini policija obično bude obavještena kada se dogodi vršnjačko nasilje, takoreći na kraju kada već imamo izvršioce i oštećene. Saradnja sa školama je dobra, ali škole su te koje treba da isprate učenike koji u obrazovnim ustanovama provode pet –šest sati i da tu detektuju učenike koji pokazuju neadekvato ponašanje. Škole imaju Protokol po kome treba da postupaju u dijelu problematike o kojoj govorimo, “Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja” . U Protokolima je navedeno sve šta škola treba da preduzme, načine –kako da postupa, šta treba da uradi direktor, nastavno osoblje, stručna služba, aktivi ….zatim kojim službama šalju  obajvještenja. Poslije porodice, obrazovna ustanova je dužna da vodi računa i usmjerava djecu na pravi put. Dešava se da policija obavještava upravu škole o ponašanju njihovih učenika.  Od kada radim na ovom referatu nisam imala primjer da me škola upoznala da imaju učenika sa problematičnim ponašanjem. Škole bi trebale da prepoznaju takve učenike, kaže Hot.

Problematika vršnjačkog maloljetničkog nasilja je teška, tužna slika, jer djeci ne bi trebala biti svojstvena fizička brutalnost, međutim, ono što smo vidjeli na snimku prije 10 –ak dana u Baru je i surovo i alarmantno.

-Kada vidimo šta se dešavalo – teško je. Kada čujemo ko je izvršio nasilje, uzrast učesnika –još teže. Poražavajuća je  činjenica da neko snima nasilje, i to djeca. Poražavajuće je da niko ne reaguje da spriječi nasilje nad dječakom. Na osnovu snimka lakše se otkriju akteri nasilja, lakše se identifikuju izvršilac  i žrtva nasilja, ali i „navijači“. Inače , veliki problem u poslednje vrijeme prave „pametni telefoni“ , preko kojih  djeca šalju različite sadržaje, kompromitujuće fotografije i video snimke, kao i tekstualne poruke sa prijetećim i uvredljivim sadržajem koje objavljuju preko društenih mreža. Ti sadržaji budu okidači za neke kasnije „obračune“ i fizičko nasilje. Veliki broj djece trpi psihičko nasilje na način što im se prijeti različitim sadržajima, kaže inspektorka Hot dodajući da „elektronsko nasilje“ uzima maha među djecom.

Ona dodaje da u razgovorima sa roditeljim  djece na  pitanje upućeno roditeljima – zbog čega djeci kupuju „pametne  telefone“ , odgovor roditelja je da bi znali u svakom trenutku gdje se dijete nalazi  i da im se javi na telefon.

-Razgovor se može obaviti  običnim telefonom, ali roditelji u daljem obrazloženju navode kako neće da njihovo dijete bude omalovažavano, jer ima obični telefon nokiju, a nema ajfon. Problem je nedostatak komunikacije i izloženost iracionalnom, surovom materijalnom i potrošačkom svijetu, navodi Hot.

Preporuka službenika policije  koji rade maloljetničku delikvenciju – 

-Mi radimo sve što je u našoj moći, predani smo i posvećeni čak i u dijelu kroz predavanja koja sprovodimo u osnovnim i srednjim školama. Nije fokus u traženju krivca, već treba da se ujedinomo i postupamo svi zajedno. Roditelji treba da budu otvoreniji, da prihvate sugestije, škola treba da radi po Protokolu koji im je propisan od strane Ministarstva prosvjete, Centar za socijlani rad kroz svoje službe kako bi devijantna pojava koja uzima maha bila što je moguće više spriječena i iskorjenjena, zakljujuče samostalni policijski inspektor za nasilje u porodici i maloljetničku delikvenciju  Alma Hot.

Na kraju, ostaju pitanja – postoje li u barskim školama „kutije povjerenja“ u koje učenici anonimno mogu da prijave vršnjačko nasilje ili  onlajn formulari na sajtovima škola, kako bi i na taj način moglo anonimno da se prijavi nasilje. Takođe, da li škole dostavljaju izveštaje policiji, Centru za socijalni rad o problematičnim, agresivnim učenicima?

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još