Među migrantima koji su pokušali ilegalno preći granicu ima i žena i djece

 Među migrantima koji su  pokušali ilegalno preći granicu ima i žena i djece

Ileglni prelazak oko 50 migranata koji su jedrilicom isplovili iz Trstenog jutros je spriječila crnogorsaka policija. Portal Bar saznaje da većina migranta ima tursko državljanstvo, a među njima je i jedan državljanin BiH. Među migrantima su  ima i žena i djece.

Operateri Regionalnog centra granične policije Jug su sinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno.

Potjera je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim, oko 50 milja od obale. U potjeri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar zaustavili su jedrilicu oko 4 sata jutros u međunarodnim vodama.

Prema našim saznanjima na jedrilici koja je vlasništvo turskog državljanina, bila su dva člana posade, takođe, iz Turske.

– S obzirom na to da je bilo izvjesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime.  Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi.            Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena. Utvrđeno je da se na njoj nalazi oko 50 migranata.  U toku je privođenje jedrilice u pratnji dva plovila ka Luci Bar čije se uplovljenje očekuje oko 13.00 i druge policijske aktivnosti u odnosu na ovaj događaj su u toku, saopšteno je iz Uprave policije.

Crveni krst je obezbjedio oko 50 sendviča, sokove i vodu za migrante, kao i sredstva za higijenu. Na gatu 5, takođe će biti medicinski timovi Doma zdravlja i UNHCR.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još