Masovna vakcinacija u Crnoj Gori počinje danas, Baranima na raspolaganju punktovi na dvije lokacije

 Masovna vakcinacija u Crnoj Gori počinje danas, Baranima na raspolaganju punktovi na dvije lokacije

Proces masovne vakcinacije stanovništva vakcinom protic koronavirusa u Crnoj Gori počinje danas. U tu svrhu, u svim crnogorskim gradovima određeni su punktovi za vakcinaciju – njih 140, a naši sugrađani će kako je i ranije najavljivano iz ZU Dom zdravlja Bar moći da se vakcinišu na dvije lokacije – u Gimnaziji „Niko Rolović“ i u Hotelu „Princess“, dok su za mještane Virpazara i Ostrosa određeni posebni termini za vakcinaciju.

U Baru je određeno 14 punktova – 5 u Hotelu „Princess“, 7 u Gimnaziji „Niko Rolović“, kao i po jedan punkt u Virpazaru i Ostrosu.

Za Barane koji žive u gradskim naseljima Ostros i Virpazar određeni su posebni datumi za vakcinaciju.

„Vakcinacija mještana Ostrosa obaviće se 8. i 9.maja, u prostorijama DZ Ostros, od 8 do 20 časova, kao i u kučnim uslovima za nepokretne mještane Ostrosa. Vakcinacija mještana Virpazara obaviće se 15. i 16. maja u DZ Virpazar, od 8 do 20 sati, kao i u kućnim uslovima za mještane Crmnice“, kazala je dr Branka Purlija.

Kućne posjete građanima koji nijesu u mogućnosti da dođu do jednog od punktova, krenuće u četvrtak.

U proces masovne vakcinacije biće uključeno oko 100 radnika ZU DZ Bar koji će se smjenjivati.

Direktorica barskog Doma zdravlja dr Branka Purlija ranije je za Portal Bar objasnila i kako će izgledati proces vakcinacije.

„Građanin treba da ponese zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, odnosno pasoš, ako je strani državljanin. Na jednu od dvije pomenute lokacije čekaće ga naše osoblje, koje će mu izmjeriti tjelesnu temperaturu i dezinfikuje ruke. Slijedi ubacivanje podataka u kompjuter, nakon čega će biti upućen na određeni punkt, kod ljekara. Punktovi su, naglasila bih, označeni brojevima. Nakon pregleda i uvida u zdravstveni karton, građanin se direktno upućuje kod medicinske sestre da se vakciniše, nakon čega dobija potvrdu o vakcinaciji. Nakon vakcinacije potrebno je ostati u prostoriji 15-20 minuta“, precizira dr Purlija, i dodaje da je zbog stepeništa u Hotelu „Princess“ preporučljivo da mlađe osobe idu tamo na vakcinaciju.

Radno vrijeme svih punktova, uključujući i onih u Baru, je od 8 do 20 sati, a građani će moći da biraju između dostupnih vakcina.

„Onima koji boluju od nekih bolesti vakcinu će preporučiti izabrani ljekar, naglasila je ranije ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Zakazivanje nije neophodno, ali građani i dalje mogu da zakažu termin za vakcinaciju putem Vladinog sajta Covid odgovor.

Iz Vlade su juče saopštili da je u Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo više od 40 hiljada građana.
Revakcinisalo se gotovo 24 hiljade ljudi, a dolaskom novog kontingenta od 200 hiljada kineskih Sinofarm vakcina stekli su se uslovi za masovnu imunizaciju.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još