Maslinovo ulje od plodova Stare masline reprezent grada u svijetu

 Maslinovo ulje od plodova Stare masline reprezent grada u svijetu

Maslinovo ulje od plodova Stare masline u Baru napravljeno krajem 2020. godine dobilo je svoje posebno izdanje, kojim se na najbolji način ističe i uvažava vrijednost ovog drevnog stabla i grad Bar predstavlja u zemlji i svijetu.

Stara maslina na Mirovici jedan je od najpoznatijih simbola Bara, a zbog svoje starosti i posebnost cijelog regiona. Genetskim istraživanjem Instituta za šumarstvo iz Istanbula sprovedenim 2015. godine naučno je potvrđena njena starost od 2240 godina.

Prva javna kontrolisana berba plodova Stare masline, fot : B.Dabić

Stara maslina sorte Žutica posađena 225 godina prije Nove ere i dan danas obilno plodonosi. Oktobra prošle godine organizovana je prva javna kontrolisana berba njenih plodova za sve maslinare i ljubitelje maslina. Stara maslina dala je 85 kilograma ploda, koji je prerađen u strogo kontrolisanim uslovima, od čega je dobijeno 5,9 litara ulja vrhunskog ekstra djevičanskog kvaliteta, što je i potvrđeno javnom degustacijom i organoleptičkom analizom.

Dizajn pakovanja i etikete povjeren je Baraninu Ognjenu Bulajiću, fot.Danilo Dado Pavlovic

Ova ograničena serija ekstra-djevičanskog ulja upakovana je u braon boce od 0,25 litara koje su smještene u kutiji izrađenoj od maslinovog drveta. Osim preciznih geografskih koordinata stabla Stare masline i njene utvrđene starosti, svaka kutija obilježena je rednim brojem punjenja. Dizajn pakovanja i etikete povjeren je Baraninu Ognjenu Bulajiću. Ovaj rijetki proizvod kao simbol grada biće korišćen kao reprezentativni poklon Opštine Bar u međunarodnim kontaktima, sa gradovima pobratimima, u svečanim i prigodnim prilikama.

Stara maslina na Mirovici u Baru zaštićena je zakonom od 1957. godine, a u decembru 2020. proglašena je zaštićenim prirodnim dobrom – Spomenikom prirode.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još