Maslinijada obilježena simbolično, od osam ulja u takmičarskom djelu sedam ekstradjevičanskih

 Maslinijada obilježena simbolično, od osam ulja u takmičarskom djelu sedam ekstradjevičanskih

Fešta u slavu maslina,   Maslinijada 2021. ove godine organizovana je  drugačije nego što je bila tradicija ove poljoprivredno-turističke manifestacije u minulim godinama. Tradicionalna  19. Maslinijada  organizovana je  bez izlagača i izložbenih štandova,  uz ograničen broj posjetilaca zbog epidemije korona virusa, ali i bez prisustva brojnih maslinara.

Na ljetnjoj pozornici u Starom Baru dodijeljene su  nagrade za najkvalitetnija ekstra-djevičanska maslinova ulja. Takođe, uručene su nagrade  najuspješnijim maslinarima  u kategorijama najbolje rodnosti, najboljih mladih zasada, kao i najbolje održavanih i revitalizovanih starih zasada.

Ibrahim Bećović dobio je nagradu  za najkvalitetnije ekstradjevičansko maslinovo ulje fot- B.Dabić

Maslinar Ibrahim Naro Bećović dobio je nagradu  za najkvalitetnije ekstradjevičansko maslinovo ulje u 2021. godini. On je podsjetio, da je prvi put nagradu za kvalitet ulja dobio 2002. kada je utemeljena Maslinijada.

-Zadovoljstvo mi što je nagrada u mojim rukama.Ima mnogo dobrih ulja, kazao je Bećović. Prema njegovim riječima, sezona je bila polovična, ali „ako se na vrijeme bere, može se dobiti kvalitet“.

– Za ovakvu vrstu takmičenja i kvaliteta ulja treba na vrijeme ubrati maslinu. Ne kupiti, već tresti, odmah ubrati i to sve do kraja oktobra i početka novembra kad dobijamo vrhunska ulja od naše sorte žutice, kazao je Bećović kome je nagradu uručio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. Drugu nagradu dobio je Jovo Martinović,  a treću Matija Ćetković.

Komisija za ocjenu maslinjaka dodjelila je prvu nagradu za najbolji rod Cufu Mateziću, za najbolji mladi zasada nagrađen je Saborni hram Svetog Jovana Vladimira, a za najbolje održavane maslinjake nagrada je uručena Đorđiju Pavićeviću.

Ove godine specijalne nagrade za najbolji mladi zasad koji dodjeljuju Rajka i Lazo Božović uručene su Seljatinu Asanoviću, nagradu za najbolji revitilozovani i održavani   stari maslinjak dobila je Olga Dumezić, a nagradu za najbolje održavani maslinjak koju dodjeljuje Fondacija Miodrag  Mili Martinović uručena je Sadiji Mustafiću.

Grupa entuzijasta osnovala je Maslinijadu u Starom Baru daleke 2002.godine koji su posvećenost maslini i ljubav prema Starom gradu pretočili u manifestaciju koja je postala poznata ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

Maslinijada 2021. ove godine organizovana je  drugačije nego što je bila tradicija do sada Fot B.Dabić

Jedan od utemeljivača Maslinijade Suljo Mustafić uz izvinjenje što je ograničen broj posjetilaca, iskazao je nadu da će “godina ispred nas, donijeti neke nove okolnosti”.

-Maslina nas u ovim teškim godina nije ostavila. Maslina je dala svoj rod. Ove godine smo imali fantastičan izbor ekstradjevičanskih maslinovih ulja, kazao je Mustafić dodajući da se nada da će dio programa jubilarne 20.Maslinijade biti i u Kući maslina koja će doprinijeti “valorizaciji ovog prostora”.

Opština Bar je pokrovitelj Maslinijade, vid  podrške maslinarima.

Raičević: Opština Bar u kontinuitetu kroz subvencije podržava maslinare fot: Biljana Dabić

-Godina iza nas, puna izazova, Međutim,  godine izazova su prilika za nova dostignuća. U ovoj godini očekujemo da ćemo biti u prilici da završimo sve građevinske radove na objektu Kuće masline, mjestu na kome će se okupljati svi barski, ali i maslinari iz Crne Gore. Na mjestu gdje ćemo prezentovati ono što je  naša tradicija, ali i spoj tradicije sa metodama savremenog maslinarsta, kazao je Raičević. Predsjednik Opštine Bar je  zahvalio svim maslinarima koji su vrijeme i trud posvetili revitalizaciji starih maslinjaka, održavanju njihovih zasada, i  sjajnom kvalitetu maslinovog ulja koje je proizvedeno ove godine.

-Kao potvrda svega toga govori činjenica da od osam maslinovih ulja koja su bila u takmičarskom dijelu, sedam je zavrijedilo epitet ekstra djevičanskog što zaista potvrđuje činjenicu da maslinari ulažu napore, primjenjuju potrebne agro –tehničke mjere i preporuke, kazao je Raičević ističući da opština u kontinuitetu kroz subvencije podržava ovu poljoprivrednu granu.

Ovih dana, kazao je Raičević, biće opredjeljena finansijska podrška u iznosu od 45.000 eura z a maslinare kojima su u avgustu  izgorele,  ili unuištene masline u velikom požaru.

Žene Bara za ovu priliku pripremile su gastronomske specijalitete barskog kraja, fot B.Dabić

Manifestacija Maslinijada je uvrštena u program obilježavanja Dana Opštine Bar, 24.novembra.Kako je ranije najavljeno, Maslinijada   predstavlja tradicionalnu i regionalnu smotru maslinara, izložbu maslinovog ulja, maslina i drugih podrumijskih poljoprivrednih proizvoda.  Održava se od 2002. godine u organizaciji NVO “Maslinijada” i Udruženja maslinara “Antivari”, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 Žene Bara za ovu priliku pripremile su gastronomske specijalitete barskog kraja.  U kulturo-zabavnom programu učestvolali su Pljevaljski tamburaši i pjesnik Rajko Joličić.

Ovogodišnja Maslinijada pored ostalog i zbog    epidemije korona virusa koji je uslovio  ograničen broj posjetilaca, znatno manjeg broja maslinara ostavila je drugačiju notu  pa se nije doživio u potpunosti slogan “Maslina je ime Bara”.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još