Manifestacija „Pjesmom do zvijezda“ održana onlajn i okupila djecu iz pet država

 Manifestacija „Pjesmom do zvijezda“ održana onlajn i okupila djecu iz pet država

Foto: Sergej Zabijako

Manifestacija „Pjesmom do zvijezda“, koju povodom Međunarodnog dana djeteta organizuje PPU „Svetionik“, prethodnih godina održavala u sklopu Dana Opštine Bar, u Domu kulture Bar. Ovim događajem ujedno se obilježavao i rođendan ove predškolske ustanove, ali, ove godine je, usljed objektivnih okolnosti, ovaj važan datum održan onlajn.

Svako dosadašnje izdanje manifestacije, ističe u razgovoru za Portal Bar direktorica ove ustanove Ivana Durutović, okupljalo bi oko 400 učesnika iz cijele zemlje, ali i goste iz drugih država. Tako je bilo i ovog puta.

Foto: Sergej Zabijako

„Devetnaesta međunarodna online manifestacija ‘Pjesmom do zvijezda’, ujedno i proslava 19. rođendana ‘Svetionika’, okupila je kao i uvijek djecu, ovog puta iz 28 obrazovnih ustanova Crne Gore, Srbije, Bosne, Hrvatske i Makedonije. Sve video snimke, crteže koje su poslali učesnici, objavljeni su na Fb i Instagram stranici vrtića“, kaže Durutović.

Ovogodišnji učesnici bili su iz Crne Gore (Plesni studio „Habanera“, Mehmed Medo Nikezić, solista, PPU „Mala bajka“, OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ (odjeljenje II-4)), Podgorice (Radojica Stanković „Šanta Panta“, Dječiji hor „Zvjezdice“ Podgorica, PPU „Artić Pinokio“, PPU „Dvor“, PPU „Maša“), Kolašina (JPU „Sestre Radović“), Rožaja (JPU „Boško Buha“ Rožaje, istureno odjeljenje Kalače, JPU „Boško Buha“ Rožaje, istureno odjeljenje D. Lovnica, JPU „Boško Buha“ Rožaje, istureno odjeljenje Seosnica), Pljevalja (JPU „Eko bajka“), Budve (PPU „Vini Pu“ , PPU „Moj svijet“, PPU „Maštolend“), Ulcinja (PPU „Arushi Pu“) i Nikšića (PPU „Montessori Zvono“).

Manifestacija „Plesom do zvijezda“ prošle godine održana je na Šetalištu kralja Nikole; Foto: Privatna arhiva

Pored učesnika iz Crne Gore, u onlajn izdanju manifestacije učestvovala su i djeca i Makedonije (JUODG „Orce Nikolov-Karpoš“ Skoplje), Srbije (PPU „Mala akademija“ Beograd, PPU „Igralište“ Beograd, PPU „Puž“ Beograd, DU „Dječija radost“ Irig – područno odjeljenje Jazak i DU „Dečija radost“ Irig – objekat „Vila“Vrdnik), Hrvatske (Vrtić PPU „Didi“ Zagreb), Bosne i Hercegovine (JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Foča).

Durutović podsjeća da je juče u svijetu obilježen Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i podigne svijest javnosti o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Foto: Sergej Zabijako

„Dvadesetog novembra 1989. je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta. Djeci poručujem da nikad ne odustaju od svojih snova, da brinu o sebi podjednako kao i o svakom drugom djetetu i da pomognu drugome kad god su to u mogućnosti“, istakla je Durutović.

Ona se osvrnula i na trenutne aktivnosti u PPU „Svetionik“, istakavši da su one i dalje mnogobrojne i prilagođene situaciji u kojoj se nalazimo.

„Najbitnije je da obrazovna aktivnost ne prekida i da se nađe model za njeno opstajanje bez obzira na postojeće stanje. Zbog veoma strogih propisa i normi i bezpogovornog poštovanja svega što je zahtijevano, vrtiće smatramo potpuno za djecu bezbjednim okruženjem i ambijentom“, zaključila je Durutović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja