Mađari da objasne milionski posao sa kompanijom Roli

 Mađari da objasne milionski posao sa kompanijom Roli

Viši sud u Podgorici će putem međunarodne pravne pomoći i mađarskih državnih organa zatražiti od nekadašnjih finansijskih direktora Telekoma i Moneta Andrasa Dunaia i Eszter Kocsadija da detaljno odgovore na pitanja vezano za procedure oko potpisivanja i realizacije ugovora sa kompanijom Roli o ispitivanju telekomunikacijskog tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Ovo je saopštila sutkinja Evica Durutović juče na suđenju bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću koji se terete da su zloupotrebom službenog polozaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama.

Odbrana optuženih dostavila je sudu sedam pitanja koja se odnose na realizaciju i proceduru plaćanja faktura većih od milion eura.

Odbranu interesuje da li se svjedoci Dunai i Kocsadi sjećaju ugovora sa kompanijom Roli.

Od Dunaia i Kocsadija se očekuje da pojasne procedure plaćanja po ovom ugovoru, odnosno kako je vršena provjera i na osnovu čega je plaćena finalna faktura, kao i ko je odobrio i kako je to plaćanje izvršeno.

Odbranu interesuje i da li su ovi svjedoci vidjeli studije za istraživanje telekomunikacionih tržišta Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Obradović i Ivanović su prilikom davanja odbrane ustvrdili da je sve rađeno po zakonu, propisanim procedurama i uz znanje predstavnika Mađar telekoma, tadašnjeg vlasnika Crnogorskog Telekoma.

Ispitivanje tržišta na Kosovu, Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini inicirao je Dojče telekom, vlasnik Mađar telekoma.

Pronalazak kompanije za odrađivanje ovog posla i plaćanje te konsultantske usluge povjereno je kompaniji Monet, kćerki firmi Crnogorskog Telekoma, a koji je početkom marta 2005. godine preuzeo Mađar telekom.

Obradović je ranije pred sudom kazao daje ugovor sa kompanijom Roli o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan sedam mjeseci nakon što je Telekom Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar Telekomu.

Istakao je da on nije donosio odluku da se taj ugovor zaključi, kao i da nije sani određivao da preduzeće Roli odradi zadatu analizu već je tu odluku donio odbor direktora Telekoma Crne Gore uz saglasnost najodgovornijih ličnosti iz Mađar telekoma.

Sljedeće suđenje je zakazano za 13. maj.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još