Leposavić: Ni lično, ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici

 Leposavić: Ni lično, ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici

Ni lično, ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici, kazao je ministar ljudskih prava Vladimir Leposavić. Povodom sporne Leposavićeve izjave danas su se oglasili i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero i Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

Leposavić je kazao da “ ako postoji neko kome nije bilo jasno sa kojim ciljem mu je iz bivšeg režima postavljeno pitanje da li priznajem zločin genocida u Srebrenici, dokaz može naći u monstruoznoj i opasnoj kampanji o tome da je relativizovao, zatim da je navodno negirao zločin genocida, pa i u opasnim podvalama da je negirao da se uopšte desio zločin“.

„Ništa od navedenog nije istina. Ono što sam rekao i što želim da ponovim, i to prevashodno zbog osjećanja svojih sugrađana Muslimana i Bošnjaka, jeste da ni lično ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici. U odgovoru na poslaničko pitanje sam takođe jasno naglasio da ne osporavam pravnu obaveznost odluka međunarodnih organizacija i sudova“, naveo je Leposavić, dodajući da pitanje da lično prizna zločin genocida, i pored toga što ga nikada nije negirao, ne zaslužuje da se na njega uopšte odgovori.

„Takvim pitanjima se šikanira narod koji je takođe žrtva, a sa kojim navodno želi da se postigne pomirenje. Svaki pravnik i iole obrazovan čovjek zna da priznati krivično djelo, pogotovo genocid, može samo njegov učinilac“, istakao je ministar Leposavić.

Tražiti od bilo kog lica, pa i ministra, da prizna krivično djelo u kom nije, niti je mogao učestvovati, predstavlja samo zlu namjeru, dodaje.

„Odgovornost za krivična djela uvijek je individualna. Pošto je poznato da pojedinac, od kog se traži ovakvo priznanje, nije ni mogao biti učesnik zlodjela, onda je jasno da se time želi kolektivizovati krivica, što je samo povod za nove sukobe i njihovo stalno održavanje u životu, da bi se, u konačnom, kao što je to i do sada činjeno, iz istih sukoba profitiralo. Tražiti, dakle, od svakog živog čovjeka i javnog funkcionera da prizna zločin koji nije učinio, nedozvoljavajući mu da govori o patnjama svog ili drugog naroda i, uz sve to, navoditi kako to nema za cilj nametanje kolektivne odgovornosti, najveće je licemjerje. To je ujedno i najsigurniji put da se narodi, koji jednako pate, i zauvijek udalje i od šanse da se pomire“, naveo je Leposavić,

On je podsjetio da je riječ o slučaju povodom kog još uvijek traju i mogu biti vođeni novi sudski postupci.

„Budući da je u nekim od tih postupaka kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. vijeka, razmuljivo je da ministar pravde u ekspertskoj vladi ne može sebi dozvoliti toliku neodgovornost da daje bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka. Budući da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju nije uspio da stvori uslove za pomirenje naroda, ostavljeno nam je da sami nađemo put do razumijevanja i punog poštovanja.  Sa istinskom željom da se pomirenje desi, naglasio sam da to ne može biti put međusobnog optuživanja i ignorisanja patnji onih sa kojima se pomirenje traži. Taj stav sam iznio u najboljoj vjeri, prema ličnoj savjesti i u skladu sa sopstvenim profesionalnim znanjem, baš zato što sam ministar pravde i ljudskih prava svih, a ne samo jednih ili samo drugih“, naveo je Leposavič, zaključivši da jeizvrtanje njegovih riječi i manipulisanje njima, dokazuje jedino namjeru onih koji to čine.

„Jedni su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, drugi pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost, a treći su postratni profiteri. Sve ih spaja to da nisu doprinijeli pomirenju naroda.  Zato je danas svima jasno da oni ne traže moju ostavku zbog crnogorskih Bošnjaka i Muslimana, nego zbog crnogorskog kriminala. Zbog toga je od mene neće ni dobiti. Prije dolaska na funkciju, javno sam istupao i branio prava svih nacionalnih i vjerskih zajednica od govora mržnje i diskriminacije, što ću činiti i ubuduće. Novoj Vladi Crne Gore, i meni kao njenom članu, ostavljeno je da se borimo za oporavak opljačkanog i zavađenog crnogorskog društva, koje je dovedeno na ivicu moralnog posrnuća“, naveo je Leposavić, dodavši da tako, nakon 20 godina, „priznanje za ratne zločine od ministra pravde traže oni koji su, po sopstvenom i po priznanju drugih, učestvovali u istim“.

„Iako sam stavove, iznio bez namjere da negiram ili umanjim obim i posljedice masakra u Srebrenici, žao mi je što to nisam učinio na način da nijedan moj sugrađanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen. Nastaviću da se borim za ono u šta vjerujem – da se svaki život i svačija patnja uvažavaju jednako, kako ničije žrtve ne bi bile uzaludne, već postale vječno sjećanje i upozorenje da niko više na ovim prostorima  ne bude proganjan na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi“, zaključio je Leposavić.

Pisonero: EU osuđuje poricanje genocida u Srebrenici

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Pisonero je ukazala da je prošle godine obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije.

“Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja“, naglasila je Pisonero.

Iz Komisije su poručili da je EU unija vrijednosti, ocjenjujući da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrječni sa najosnovnijim od tih vrijednosti, prenosi Portal RTCG.

„Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom“, zaključila je Pisonero.

Ambasador Njemačke: Brine me relativizacija genocida u Srebrenici

Ambasador Njemačke Robert Veber kazao je da ga nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija („Nikšić biće Srebrenica“) i relativizacija genocida u Srebrenici, sve više brinu „zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo“.

„Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje. Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu. Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini“, kazao je Veber, dodajući da se samo kroz priznavanje krivice mogu otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja.

„Da biste mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate. Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost“, zaključio je Veber.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još