Leposavić: Imam dokaz da se više slažem u osudi i sažaljenju žrtava Srebrenice nego cijela opozicija zajedno

 Leposavić: Imam dokaz da se više slažem u osudi i sažaljenju žrtava Srebrenice nego cijela opozicija zajedno

Tokom rasprave o inicijativi o njegovoj smjeni, obratio se u Skupštini i ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

On se osvrnuo na urađeno u njegovom resoru otkako je podnijet zahtjev za razrješenje.

„Od 6. aprila kada je podnijet zahtjev za moje razrješenje, svjesni da imamo malo vremena predložili smo Zakon o sudskom savjetu i sudijama. 14. aprila izmjene Krivičnog zakonika. 20. maja predložili smo Etički kodeks visokih funkcionera. Zatim 11. juna podnosimo inicijativu da Policijaska akademija promijeni ime i ni to nije prihvaćeno…“, naveo je Leposavić.

Gore od političkog strijeljanja i ubistva su, tvrdi on, montirana suđenja.

„Ja sam u tom resoru izgleda bio suočen sa teškim pitanjima i odgovorima i odlučio sam da odgovaram ne lukavo i pravedno, nego samo pravedno. Cijenu, koju plaćam plaćam prije svega ja, a Vlada će opstati. Danas smo čuli poslanike koji kažu da će to ugroziti vlast, pa onda već u sljedećoj rečenici da niko neće ugroziti vlast, pa pošto kasnija izjava mijenja ovu raniju ja vjerujem kasnijoj da niko neće srušiti ovu vlast i ja sam srećan“, poručio je Leposavić.

„Demokratija se dešava prvi put, koliko god meni možda uz predsjednika Vlade ovo teško pada za podnijeti u smislu kritika javnosti i učesnika javnog i političkog života. Iako imam dosta planova sa svojim timom kao ministar pravde, meni bi lično bilo lakše da od sjutra više ne budem u službi. Što se tiče Srebrenice i žrtava mi se svi slažemo i imam dokaz da se više slažem u osudi i sažaljenju žrtava nego cijela opozicija zajedno. Ja za to imam dokaz i iznosiću ih od sada pa nadalje„, naveo je Leposavić dodajući da ono sa čime ne može da se trguje jeste selektivna pravda.

„I to je princip da ja nisam ministar ljudskih i manjinskih prava jednih nego svih, i da ono što znam kao neko ko se bavi izučavanjem međuetničkih konflikata jeste to da ‘ne postoji identitet, postoji skup odlika. Postoji samo aktivirani identitet i on se aktivira aktivacijom. Od javnosti medijske sam imao progon i laži. 75 dana se uporno ponavlja da sam negirao genocid u Srebrenici a ja sam izaganje počeo riječima da ‘ne negiram i da na to nemam pravo“, poručio je Leposavić.

U drugom dijelu svog odgovora odgovorio je, kaže, na način da pokaže da se to pitanje „Da li priznajete zločin u Srebrenici“ postavlja krivcu u sudnici.

„Postavlja ga onaj koji ga svom šefu nikada ne postavlja. Neću da prejudiciram ali ako neko treba da bude da pitan onda to nije sigurno ministar Leposavić.“

Leposavić je rekao da je žalio zbog drugova Albanaca, Muslimana i Bošnjak za koje je znao da ih ta medijska hajka povređuje.

Leposavić je naglasio da je međunarodni ugled Crne Gore počeo da se obnavlja i „neće ga ugroziti Vladimir Leposavić“.

On je kazao da je napisao pismo Seržu Bramercu.

“Bramerc je pristao da bude gost Ministarstva, ugostiću ga ja ili neko drugi. Ne dolazi da razgovara o mojoj izjavi, nego o Bukovici, Kaluđerskom lazu, deportaciji izbjeglica, logoru u Morinju, vozu u Štrpcima”, rekao je Leposavić.

On je pozvao sve građane, posebno hrišćane i muslimane, da sarađuju, razgovaraju i da zločine, koji su učinjeni prema njihovim narodima, uvažavaju.

“A ono što je pozicija bilo kog pojedinca najmanji je problem da se ona ispravi. Ja sam u prvom saopštenju rekao da mi je žao što je moj nespretan odgovor povrijedio ljude”, kazao je Leposavić.

On je dodao da na to nije dobio ničiju reakciju i odgovor.

“Kampanja laži da sam negirao zločin genocida samo pokazuje šta je bila namjera pitanja, a to je da se okrivi onaj koji se pita i onaj koje predstavlja bez obzira šta će da kaže. Dokazi su tu, samo ih treba vidjeti”, zaključio je Leposavić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još