Leković: Ko je i po čijem odobrenju postavljao treptuće solarne markere?

 Leković: Ko je i po čijem odobrenju postavljao treptuće solarne markere?

Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković tvrdi da već pet mjeseci u Opštini Bar i Sekretarijatu za komunalno – stambene poslove i zaštitu životne sredine ćute o tome ko je gradio na javnim površinama, odnosno, konkretno ko je postavljao i po čijem odobrenju saobraćajnu svjetlosnu signalizaciju u vidu treptućih solarnih markera na pješačkim prelazima.

„Podsjećamo u avgustu prošle godine, neposredno pred parlamentarne izbore, postavljeni su treptući solarni markeri i to od strane aktivista Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) u Baru koji su očigledno bili angažovani  za obilježavanje pješačkih prelaza u užem gradskom jezgru. Ko ih je angažovao, po kojem zakonskom osnovu, odnosno da li je postojala neophodna saglasnost nadležnog organa, nije tada odgovoreno iz opštinske uprave. Kako je prema podacima sa sajta Opštine Bar, za postavljanje horizontalne, vertikalne i svjetlosne signalizacije nadležan Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine uputio sam nekoliko zahtjeva, a potom i urgencija nadležnom sekretarijatu u kojima sam zatražio dostavljanje bilo kakve informacije o tome na koji način je sprovedena ova aktivnost, da li je bilo određenog tendera odnosno javne nabavke, da li je postojala bilo kakva saglasnost sekretarijata i ko je uopšte investitor. U sekretarijatu su očigledno zauzeli stav da je ćutanje najbolja odbrana, tako da do danas nijesam dobio bilo kakav pismeni odgovor. U skladu sa tim izjavio sam Žalbu zbog “ćutanja administracije”“, navodi Leković i dodaje da, „ono što je takođe važno i što ističe je činjenica da se radi o izuzetno potrošnoj signalizaciji s obzirom da već sada, nekoliko mjeseci nakon postavljanja nedostaje veći broj markera, dok postojeći polako gube svoju prevashodnu funkciju“.

„Takođe, radi se o signalizaciji koja možda doprinosi bezbjednosti za pješake ali istovremeno izuzetno je nepraktična za motorna vozila jer se ne radi o signalizaciji koja je “ukopana” u asfalt već jednostavno prikačena za podlogu, pa tako kao izbočina predstavlja smetnju pri vožnji, što će potvrditi i većina vozača. Sve navedeno dovodi do sumnji da se ovdje ne radi o baš „čistom poslu“, odnosno postavlja se niz dodatnih pitanja na koja očigledno niko nema odgovor. Ono što je jasno je da je ova investicija za sada nepoznatog investitora najviše poslužila Demokratskoj partiji socijalista za promotivno-izbornu aktivnost, a da li je i koliku štetu Opština pretprljela za sada je nepoznanica, s obzirom da još uvjek nemamo odgovor na to da li se radi o plaćenom ili neplaćenom „izbornom marketingu“ za potrebe partije na vlasti“, navodi Leković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još