Kukalj: Primjetan je postepeni oporavak turističkog prometa

 Kukalj: Primjetan je postepeni oporavak turističkog prometa

Prema posljednjim podacima, broj turista koji borave na barskoj rivijeri iznosi 1.083, što je 262 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, ali 50 odsto manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kazao je za Dan direktor turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj.

TO Bar je, uprkos pandemiji kovid-19 i značajno manjim prihodima, sprovela brojne aktivnosti na pripremi ljetnje turističke sezone.

“Bez obzira na negativan trend u odnosu na 2019. godinu, primjetan je postepeni oporavak turističkog prometa, što unosi i dozu optimizma da će ova ljetnja turistička sezona biti bolja od prethodne kada je u pitanju fizički promet. Najveći broj dolazakaće očekivano biti sa tržišta zemalja okruženja i jednim dijelom istočne i centralne Evrope”, kaže Kukalj.

Prema njegovim riječima, efekti imunizacije će se vjerovatno “osjetiti” tek krajem ljeta ili početkom jeseni, pa će se sezona definitivno odvijati uz mjere poštovanja distance, nošenja maski i dr., što će sigurno otežati njeno odvijanje, i dodaje, da su u uslovima krize, kako zdravstvene tako i ekonomske pažnju usmjerili na razvoj turističkog proizvoda u destinaciji, ali i na pravovremeno informisanje turista i naše turističke privrede.

On ističe da su prošle godine započeli izradu dokumenta “Strategija razvoja turizma Bara do 2026. godine”, i da do kraja juna očekuje i finalizacija ovog dokumenta.

“Promocija se nastavlja kroz kampanju koja će se realizovati u Srbiji i BiH, prvenstveno kroz digitalne kanale, ali i kroz zakup oglasnog prostora i pi-ar aktivnosti, a uz konstantnu vezu sa ŽPCG i „Srbija vozom“. U saradnji sa turističkom privredom biće realizovane i studijske posjete predstavnika turističkih agencija i medija iz zemalja okruženja”, rekao je Kukalj.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje ljetnje turističke sezone u Baru održalo je juče sastanak na kome je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a predsjednik Opštine Dušan Raičević istakao je da uz maksimalan napor, ova ljetnja sezona u Baru može ostvariti uspjeh.

Razgovaralo se i o procesu imunizacije stanovništva, uplovljavanju kruzera u domaće luke, kao i o mjerama koje važe u zemljama iz kojih pretežno dolaze gosti koji borave u Baru. Predstavljen je i drugi set mjera podrške lokalne u prave usvojen u martu ove godine, kao i mjere subvencija privredi orjentisanoj na turizam.

Turistički radnici da budu prioritetna grupa za vakcinaciju

Koordinaciono tijelo za pripremu ljetnje sezone donijelo je niz zaključaka koji se odnose na preporuke nadležnim organima na svim nivoima, turističkim radnicima i ukupnom stanovništvu, kojima se želi dati snažan impuls pripremi sezone i stvaranju uslova koji će turističkim poslenicima i službama pomoći u organizaciji ukupne turističke ponude.

Radi zaštite ličnog, porodičnog i zdravlja čitave zajednice, i time poboljšanja epidemiološke situacije, što je bitan motiv koji će opredijeliti turiste za boravak u Baru, koordinaciono tijelo apeluje na stanovništvo da se vakciniše protiv kovida-19.

Koordinaciono tijelo će uputiti apel Ministarstvu zdravlja da formalizuje predlog udruženja “Ugostitelji Crne Gore” da turistički radnici budu prioritetna grupa za imunizaciju, kao i da se razmotri mogućnost da se vakcinisanima koji rade u turizmu omogući neki vid oznake ili bedža koji će nositi prilikom obavljanja svog posla saopšteno je iz Opštine Bar.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još