„Kućni“ test lako može dati lažan rezultat, neophodno prisustvo medicinara

 „Kućni“ test lako može dati lažan rezultat, neophodno prisustvo medicinara

Foto: Pixabay

Testiranje brzim antigen testovima za otkrivanje prisustva korona virusne infekcije, koji se sada mogu kupiti i u apotekama, obavljaju zdravstveni radnici i to u laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama. Iako se mogu kupiti u apotekama, ti testovi nijesu predviđeni za korišćenje u kućnim uslovima, rekla je Pobjedi Lidija Čizmović iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

U nekoliko apoteka u Podgorici, farmaceuti su kazali da građani ne shvataju da je u pitanju test koji treba da se koristi u prisustvu medicinara, već da pokušavaju sami da rukuju sa njima pa dobiju često lažne rezultate.

„Test košta 15 eura i može se kupiti pod nazivom PCL COVID 19 Ag Gold Saliva. Nije teško rukovati njime, bezbjedan je i funkcioniše tako što se testira ispljuvak. Međutim, neophodno je pažljivo saslušati preporuku farmaceuta i odraditi test u prisustvu medicinski stručnog lica“, kazala je Pobjedi farmaceutkinja.

Registracija

Čizmović pojašnjava da se skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima u prometu mogu naći samo medicinska sredstva koja su registrovana, odnosno koja imaju dozvolu za uvoz.

„Brzi test koji je za kvalitativnu analizu SARS-CoV-2 antigena na uzorcima ljudske pljuvačke pod nazivom: PCL COVID 19 Ag Gold Saliva je jedini registrovan u Institutu. Ovaj test u skladu sa uputstvom proizvođača je isključivo namijenjen za kliničke laboratorije ili zdravstvene radnike i nije predviđen za korišćenje u kućnim uslovima“, pojasnila je ona.

Čizmović je navela da ovaj test pripada medicinskim sredstvima za koje je nadležan Institut za ljekove i medicinska sredstva.

„U Institutu su registrovani testovi koji su namijenjeni za dijagnostiku bolesti kovid-19, uključujući i brze antigenske testove, koji pripadaju kategoriji „in vitro dijagnostička medicinska sredstva“ i namijenjeni su isključivo za profesionalnu upotrebu. Testiranje brzim antigen testovima za otkrivanje prisustva koronavirusne infekcije, u skladu sa uputstvima proizvođača, se obavljaju od strane zdravstvenih radnika, u laboratorijskim uslovima ili uslovima zdravstvene ustanove“, kaže Čizmović.

Korišćenje

Naglašava da ti testovi nijesu predviđeni za korišćenje u kućnim uslovima, jer medicinska sredstva koja se mogu upotrebljavati u tim uslovima pripadaju klasi „za samotestiranje“ iz kategorije „in vitro dijagnostička medicinska sredstava“.

„Testovi za „samotestiranje“ podrazumijevaju poseban vid CE sertifikacije, kojim se potvrđuje njegova bezbjednost i kvalitet primjene u kućnim uslovima. Napominjemo da trenutno Institutu nije podnešen nijedan zahtjev za registraciju ili uvoz brzog testa za dijagnostiku bolesti kovid-19 za ‘samotestiranje'“, kazala je Čizmović.

Iz Instituta za javno zdravlje nezvanično nam je rečeno da rezultati testa PCL COVID 19 Ag Gold Saliva, koji se mogu kupiti u apoteci, neće ulaziti u zvaničnu statistiku i nijesu željeli da komentarišu kolika je njihova pouzdanost.

Iz Montefarma je ranije saopšteno da oni nijesu naručivali testove za kućnu upotrebu, već brze testove koji su isključivo namijenjeni zdravstvenim ustanovama.

„Montefarm je po odobrenju Ministarstva zdravlja odradio nabavku i distribuciju brzih antigenskih testova za domove zdravlja i bolnice. Testovi koji su nabavljeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama nijesu za kućnu upotrebu. Sprovođenje ove vrste testiranja kao i uzorkovanje mogu vršiti samo obučeni zdravstveni radnici. Testove za kućnu upotrebu Montefarm nije nabavljao“, saopšteno je iz Montefarma.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još