Kuća maslina otvara svoja vrata početkom decembra

 Kuća maslina otvara svoja vrata početkom decembra

Kuća maslina u Starom Baru izuzetno je značajan projekat koji će biti pokretač daljeg razvoja maslinarstva u ovom gradu i cijeloj državi i mjesto na kojem će se susretati i dijeliti iskustva maslinari sa svih meridijana. U ovo zdanje, čija se izgradnja privodi kraju i koje bi svoja vrata trebalo da otvori početkom decembra, uloženo je million eura. Tim povodom za Vikend novine govorio je predsjednik Društva maslinara Bara Ćazim Alković.

“Izgradnjom Kuće maslina Bar potvrđuje svoju reputaciju centra crnogorskog maslinarstva. U Kući maslina će se sprovoditi lokalni i prekogranični projekti razvoja maslinarsta. Biće to mjesto odakle će se organizovati starobarska Maslinijada te druga značajna manifestacija ‘Eks albis ulivis’ kojom se označava početak berbe maslina u Baru”, počinje razgovor za naš list Alković.

Foto: Privatna arhiva

Ideja o Kući maslina u Starom Baru se rodila još 2006. godine, kada je međunarodna organizacija IRD USAID, u razvoju poljoprivrede, posebno razvoju maslinarstva, prepoznala potencijal i kada je donešena odluka da tada trošna zgrada biblioteke u Starom Baru projektom ove organizacije bude pretvorena u Kuću maslina. Projekat rekonstrucije zgrade je realizovan tokom 2006. i 2007.godine i tada je otvorena prva Kuća maslina u Starom Baru. Značaj maslinarstva i napore koji u njegov razvoj ulažu članovi Društva maslinara Bar prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je donijelo odluku da se u Starom Baru izgradi nova Kuća maslina – projekat od nemjerljivog značaja.

“Društo maslinara Bar je tokom proteklih 6,7 godina ostvarilo izuzetne rezultate na polju razvoja maslinarstva i podizanju kvaliteta maslinovog ulja. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u cilju daljeg unaprijeđenja maslinarstva i turističke ponude Bara donijelo odluku da se u Starom Baru gradi Kuća maslina. Projekat izgradnje Kuće maslina je izuzetno značajan ne samo za Bar, već za sve crnogorske maslinare i biće pokretač razvoja maslinarstva u Crnoj Gori”, smatra naš sagovornik.

Kuća maslina, što se i prirodno nameće, nalazi se u Starom Baru – domu hiljade stabala maslina. Nedaleko od Starog Bara nalazi se i čuvena Mirovica, gdje je stablo Stare masline, “barske ljepotice” koja je nedavno proslavila 2250. rođendan i kao takva je najstarije stablo svoje vrste u Evropi, i jedno od najstarijih u svijetu.

“Kuća maslina se gradi na atraktivnoj lokaciji u Starom Bar i biće dostupna kako masilnarima i uljarima, tako i drugim poljoprivrednim proizvođačima Bara i kompletne Crne Gore. ‘Srce’ Kuće maslina će biti manji pogon za preradu, gdje će se isključivo prerađivati samo zdravi i zreli plodovi masline. Uz ovaj prostor biće i prodavnica maslinovog ulja i drugih autohtonih proizvoda sa područja Crne Gore, kao i mini izložba koja će svjedočiti o razvoju maslinarstva u Baru. Pored navedenog , Kuća se sadržati prostor i opremu za pakovanje i etiketiranje proizvoda. Kompleks će takođe sadržati i veliku salu za edukaciju maslinara, kao i administrativni prostor sa kancelarijama. Objekat ima nešto više od hiljadu metara kvadratnih korisne površine, što dovoljno govori o ozbiljnosti projekta”, objašnjava Alković i dodaje da će se u ovom zdanju održavati brojne aktivnosti.

Foto: Privatna arhiva

“Društvo maslinara Bar je upravo sa Evropskom komisijom potpisalo ugovor za realizaciju prekograničnog projekta u kojem učestvuju Albanija, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Austrija. Barsko društvo je koordinator projekta i značajne aktivnosti će se realizovati u Baru odnosno baš u Kući maslina. Projekat se odnosi na osnaživanje mladih u agrobiznisu tako da će ovaj projekat biti idealan za otvaranje i početak rada Kuće maslina. Ponosni smo što je naše Društvo koordinator projekta i što ćemo imati što da pokažemo gostima iz regiona”, kaže predsjednik Društva maslinara Bar.

Ovaj projekat je višestruko značajan za Bar i Crnu Goru odnosno za razvoj poljoprivrede, turizma i drugih privrednih grana.

“Kako smo na početku rekli, ‘srce’ Kuće maslina će biti pogon za preradu maslina čime maslinari dobijaju svoje mjesto gdje će sa sigurnošću u kvalitet rada moći da prerađuju svoje plodove i gdje će biti sigurni da će od kvalitetnih plodova dobiti ulje vrhunskog kvaliteta. Ovaj pogon će imati edukativni karakter kako za maslinare tako i za uljare. U preradi će se primjenjivati svi standardi savremene proizvodnje maslinovog ulja”, kaže Alković.

Foto: Privatna arhiva

Opremljena sala za edukaciju biće mjesto u kojem će maslinari i svi drugi zainteresovani moći da stiču znanje i razmjenjuju iskustva.

“Stvoriće se preduslovi da Društvo pozove i stručnjake iz regiona kako bi i oni radili sa maslinarima i njima prenosili znanje o savremenom maslinarstvu. Uz poljoprivredni, Kuća maslina će imati značajne potencijale za razvoj turizma u Starom Baru. Prezentacija autohtonih proizvoda posebno maslinovog ulja u sali za degustaciju biće inovacija na prostorima južnog Jadrana. Uz stručno vođenje realizovaće se radionice sa temom senzorske ocjene kvaliteta maslinovog ulja. Društvo ima ozbiljne sertifikovane poznavaoce i ocjenjivače kvaliteta maslinovog ulja koji će svoja znamja prenositi maslinarima, uljarima, ljubiteljima maslinovog ulja i mnogobrojnim turistima. Kuća maslina će takođe biti i mjesto neformalnog okupljanja maslinara, gdje će se razmjenjivati znanja i iskustva iz maslinarstva i zajednički raditi na unaprijeđenju maslinarstva”, precizira Alković.

Vlada Crne Gore za ovaj projekat opredijelila je million eura. Ta cifra uliva nadu I daje ohrabrenje maslinarima za dalji rad, ali i svjedoči o tome da država Crna Gora maslinarstvo prepoznaje kao veoma ozbiljnu poljoprivredni granu koja ima potencijala za dalji razvoj.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Bar imaju sredstva namjenjena za razvoj poljoprivrede. Kuća maslina je odlično mjesto gdje će se maslinarima pružiti servis za ostvarenje prava na subvencije koje propisuju Ministarstvo i Opština Bar. Trebalo bi raditi na daljem unaprijeđenju mjera koje su maslinarima na raspolaganju. Društvo je Ministarstvu poljoprivrede predložilo uvođenje nove mjere podrške koja se ogleda u subvencioniranju troškova proizvodnje maslinara i to subvencioniranje troškova po litru proizvedenog ekstra djevičanskog mslinvog ulja. Maslinari očekuju da će Ministarstvo prihvatiti mjeru koju smo mi promovisali”,  objašnjava Alković.

Pandemija koronavirusa uticala je na planove povodom svečanog otvaranja, ali nije značajno usporilo dinamiku radova, te će Kuća maslina uskoro biti otvorena.

“Prema ugovoru sa izvođačem radova Kuća maslina treba da bude gotova početkom decembra 2020. godine. Maslinari su željeli da to bude što prije ali ako smo čekali do sada bićemo strpljivi i čekaćemo i dalje. Nažalost, vjerovatno se neće održavati svečanostti povodom završetka radoba. Važno je da radovi na izgradnju budu primljeni i da se što prije krene sa njenom valorizacijom”, zaključio je predsjednik Društva maslinara Bara Ćazim Alković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja