Kuća maslina najznačajniji kapitalni projekat iz oblasti poljoprivrede u opštini Bar

 Kuća maslina najznačajniji kapitalni projekat iz oblasti poljoprivrede u opštini Bar

Predsjednik Opštine Dušan Raičević sa saradnicima sastao se danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Stijovićem koji je boravio u prvoj radnoj posjeti opštini Bar.
Predsjednik opštine upoznao je ministra sa mehanizmima podrške poljoprivrednim proizvođačima sa nivoa lokalne uprave kroz pozive za podsticaje poljoprivredi i novim programom subvencija za mlade poljoprivrednike, kao i sa međunarodnim projektima finansiranim
iz EU fondova za oblast maslinarstva i vinogradarstva koji se sprovode na teritoriji barske opštine. Takođe, bilo je riječi i o kampanji „Registruj poljoprivredno gazdinstvo“, koja se na inicijativu Opštine sprovodi u saradnji sa ovim Ministarstvom, te o mogućnostima za zajedničku realizaciju planova za vodosnabdijevanje bezvodnih područja i zaštiti bogatog šumskog fonda.


Akcenat današnje radne posjete bio je najznačajniji kapitalni projekat iz oblasti poljoprivrede koji se sprovodi na teritoriji barske opštine – izgradnja Kuće maslina u Starom Baru.
Raičević i Stijović su obišli radove koji su u završnoj fazi i izrazili zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog infrastrukturnog projekta.


Predloženo je da upravljanje Kućom maslina bude povjereno Opštini Bar, sa fokusom ka dugoročnoj samoodrživosti ovog edukativnog i administrativnog centra sa mini pogonom za preradu maslina i prodajno-izložbenim prostorom za posjetioce i turiste. Upravljanje ovim kompleksom od strane lokalne uprave, uz saradnju sa resornim ministarstvom i drugim relevantnim subjektima predstavlja uspješan modalitet koji za cilj ima unapređenje agroekonomije i agroturizma kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.


Zaključeno je da je dosadašnja, tradicionalno dobra saradnja Ministarstva i Opštine Bar rezultirala realizacijom brojnih projekata, te je iskazana spremnost kako lokalne, tako i centralne vlasti za njenim daljim unapređenjem.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još