Krivokapićeva zakletva građanima na čestitost i odgovornost; DPS je u opoziciji

 Krivokapićeva zakletva građanima na čestitost i odgovornost; DPS je u opoziciji

Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu česitito, odgovorno i savjesno, tako mi bog pomogao, obećao je juče novi premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon što je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio da je sa 41 glasom ‘’za’’ izglasana 42. Vlada, piše FOS MEDIA.

Krivokapić je nakon izglasavanja rekao da njegova Vlada ima samo jednu obavezu – da ne razočara građane.

“I sad nam je ostalo da rad, red i odgovornost bude mjera ove Vlade“, poručio je Krivokapić.

Trodnevna skupštinska rasprava protekla je u polemici o Podgoričkoj skupštini, Srebrenici, spočitavanju sa jedne strane da nova vlast udara na temelje države, a sa druge, da koalicija ‘’Za budućnost Crne Gore’’, na čijem je Krivokapić bio čelu, a koja je osvojila najveći broj mandata na izborima 30. avgusta, nema mjesto u 42. crnogorskoj Vladi, te da to nije pošteno.

Foto: gov.me / B. Čupić

Krivokapićev ekspoze kritikovan je s obje strane – da je poput  seminarskog rada, da nema konkretne podatke, ciljeve… On je na to odgovorio da je to maksimum koji se u ovom trenutku mogao, optužujući prethodnu vlast za skrivanje podataka.

Čule su se i poruke da će Vlada biti oročena, i to dominantno od Demokratskog fronta, a Krivokapić je u završnoj riječi juče poručio da je uvjeren da će Vlada trajati četiri godine jer će, kako je kazao 41, uvijek biti veće od 40.

On je poručio da nijedan poslanik ne može da bude preletač, “ako to ispustimo ovaj put, kad ćemo više moći da izađemo pred građane“.

Uprkos brojnim kritikama prethodna tri dana ali i tri mjeseca, poslanici pobjedničke trojke (ZBCG, Mir je naša nacija i Crno na bijelo) pritisli su juče ‘’za’’ u Skupštini. Od 70 poslanika, 41 je glasao “za“, 28 je bilo “protiv“, a jedan je bio “suzdržan“.

Raonić: Populističke poruke da ostanu na političkoj periferiji

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić u izjavi za FOS poručuje da bi bilo dobro da populističke poruke koje su se čule u prethodna tri dana i ostanu u prošlosti.

“Ono što je dobro je da imamo nakon 75  godina odvajanje partija od institucija sistema i činjenicu da građani već danas slobodnije govore. Sve je to dio procesa demokratskog sazrijevanja i učenja i nadam se da će populistički ili nedemokratski tonovi koje smo čuli protekla tri dana biti na periferiji političkog aspekta, a da će ozbiljni i temeljni pristupi biti prepoznati od građana i nagrađeni glasovima“, kazao je Raonić.

Raonić je kazao da je izrada budžeta i borba protiv koronavirusa ključna ali i naglašava bitnost što prijeg formiranja kabineta novih ministarstava.

“Naravno da uz izradu budžeta, jasnog pristupa u borbi sa epidemijom, sada je ključni zadatak biti formiranje kabineta i ubrzano formitanje ministarstava u onim resorima koji su novi, jer to nije lagana administrativni posao. Raduje me da smo čuli da je mnogo urađeno, ali sada treba da se povede i dijalog koji treba da dovede do makar 3/5 podrške za deblokadu pravosudnih institucija“, kazao je Raonić.

Očekivanja od AbazoVića da drži klatno normale

“Premijer u narednim danima mora da pokaže malo više širine i ne dozvoli da ono crnogorsko klatno sa doskorašnjih komitskih pozicija, ode prelako na drugu stranu, a tu će očekivanja biti najveća od gospodina Abazavića“, poručio je on.

Prvi korak – izmjena Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Kao jedan od prvih koraka Vlade, Krivokapić je naveo već pripremljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i da se nada da će to biti njihov prvi konkretni korak.

Poručio je i da će CG ostati na proevropskom kursu i kazao da CG neće postati druga srpska država.

Govoreći o budžetu, kazao je da će Vlada do 20. decembra napraviti Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, saopštio je premijer.

“Tada će u jednoj proceduri, koja je potpuno jasna, ja se nadam biti usvojen taj zakon o budžetu“, rekao je Krivokapić novinarima nakon sjednice Skupštine, na kojoj je izglasana nova Vlada.

Sastav Vlade

Krivokapićeva Vlada imaće 12 ministarstava i jednog potpredsjednika – Dritana Abazovića, lidera URA-e.

Ministarka odbrane je Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je 27. novembra pojasnio da će pri Vladi biti i kancelarija pregovarača Crne Gore sa EU, a najavio je da će kadrovsko rješenje za tu poziciju biti poznato oko 15. decembra.

Dosta polemike u javnosti izazvalo je naimenovanje Abazovića za potpredsjednika Vlade. Krivokapić je to pojasnio ‘’dugom’’ URI za doprinos te partije u rušenju DPS.

U izjavi za FOS nedavno su iz te partije saopštili da je to pravično rješenje, nakon što je mandatar došao iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je zavrijedila najveće povjerenje birača na izborima, kao i to što je odnosno nosilac liste ‘’Mir je naša nacija’’ Aleksa Bečić predsjednik Skupštine.

Javnost je uzburkalo i spajanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno, a još više je problematizovano to što će na njegovom čelu biti prof. dr Vesna Bratić. Do javnosti je došlo nekoliko spornih izjava Bratić, koje su pojedini građani označili kao nedovoljno demokratske ali i kao opasne po državu. Krivokapić je pak ostao pri stavu da je Bratić pravi izbor za ovu poziciju. 

Još jedno sporno ime u novoj Vladi za javnost je ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović koji je učestvovao u projektovanju više malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori. On je nedavno poručio da takav model proizvodnje električne energije danas smatra neprihvatljivim, nakon čega se javnost umirila.

Podsjetimo, advokat Nikola Terzić koji je bio prvi kandidat za resor MUP, povukao se sa tog mjesta.

I sam premijer bio je na udaru dijela javnosti zbog ponašanja u kampanji. Zamjerano mu je i da je previše blizak crkvi. U javnost je dospjela i fotografija sa Nikolom Kavajom. A sporna je bila i izjava o Crnoj Gori kao o srpskoj državi… 

Čestitke sa visokih adresa

“Iznenađujuće brzo i snažno je došla podrška sa ključnih međunarodnih adresa“, ocijenio je Raonić u izjavi za FOS. 

“To mora da bude kapital koju nova vlast neće brzo potrošitii nastaviti sa izgradnjom dubljih partnerstava sa njima, umjesto retoričkih shvatanja poruka, a veoma sporne prakse, koju smo imali priliku nebrojeno puta da vidimo kada smo čujali kritike o vladavini prava, ekologiji, stanju u medijima…“, kazao je on.

Britanska ambasadorka Karen Medoks uputila je čestitke povodom izglasavanja nove Vlade Crne Gore.

„Čestitke premijeru Krivokapiću i njegovim novim članovima Vlade. Ovo je istorijski trenutak. Radujemo se bliskoj saradnji na našim zajedničkim prioritetima: evroatlantskoj bezbjednosti, borbi protiv oragnizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i borbi protiv klimatskih promjena“, navela je Medoks na Tviteru.

Imenovanje nove vlade u Crnoj Gori predstavlja pozitivan korak naprijed, nakon izbora u avgustu i konstituisanja novog parlamenta, navode u Evropskoj komisiji, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez za TVCG.

„Pozdravljamo posvećenost nove vlade reformskoj agendi EU i radujemo se saradnji sa crnogorskom vladom i parlamentom na reformama i prioritetima vezanim za EU, u interesu svih građana“, navela je za TVCG portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je novoj crnogorskoj Vladi, pozdravljajući njenu posvećenost evropskom putu.

“Čestitke novoj vladi! Pozdravljam njenu posvećenost putu ka EU i radujem se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i cijelom Vladom i Parlamentom kako bi se ubrzale i produbile reforme”, naveo je Varhelji na Tviteru.

„Sljedeća prekretnica u procesu pridruživanja su privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava“, napisao je Varhelji.

Iz Ambasade SAD poručeno je da se raduju saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji.

„Nakon izglasavanja nove Vlade Crne Gore u Skupštini, radujemo se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, i na produbljivanju našeg partnerstva“, objavljeno je na Tviter nalogu američke ambasade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novoizabranom predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i poručio da će Crna Gora u Srbiji imati iskrenog partnera.

„Nadam se da ćete, zajedno sa svojom Vladom doprinijeti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za potreban ekonomski napredak“, naveo je Vučić u čestitki.

Slavlje u više gradova

Sinoć po izglasavanju nove Vlade, u više gradova to je proslavljeno ili okupljanjem na gradskim trgovima ili kolonama automobile…

I građani Berana, Žabljaka, Nikšića obilježili su izglasavanje nove Vlade.

Predaja sajta i društvenih mreža

Nedugo po izglasavanju, na sajtu Vlade objavljena je ta informacija, kao i na nalozima na Facebook-u i Twitteru.

DPS u opoziciji nakon 30 godina, Zakon o slobodi vjeroispovijesti presudio

Šef DPS Milo Đukanović je u političkom životu Crne Gore najdominantnija ličnost, međutim, nakon 30 godina njegov DPS neće biti u prilici da bude dio vlasti.

DPS (ranije Savez komunista Crne Gore), jedina je bivša komunistička partija koje je preko tri decenije nakon pada Berlinskog zida neprekidno bila na vlasti. nastrojene liberalne demokrate koji su izvojevali nezavisnost Crne Gore

Đukanović prvi put postao je premijer je 15. februara 1991, kao u tom trenutku najmlađi premijer u Evropi. 1993 postaje drugi put premijer, 1996. treći put, da bi 1997. postao predsjednik CG, potom 2006. opet dolazi na funkciju premijera, a jubilarni peti put premijer postao je 2008. 2006, 2010, 2016. povlačio se iz politike da bi se posvetio biznisu. Međutim, 2018. kandiduje se na izborima za predsjednika CG i pobjeđuje Mladena Bojanića, iza kog je stala skoro cijela tadašnja opozicija.

Uz niz afera u protekle tri decenije, DPS nije ozbiljnije uzdrmala nijedna. Prošle godine nakon “koverte“ nastupili su najveći protesti nakon nezavisnosti 2006, da bi krajem prošle godine u danu ogromnih tenzija, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti. To je bio početak kraja DPS. Masovne litije uslijedile su odmah. Svakog četvrtka i nedjelje hiljade ljudi bilo je u mirnim šetnjama protesta. Litije se održavane čak i u vrijeme pandemije.

Rekordna izlaznost građana poslala je Đukanovićev DPS u opoziciju nakon 30 godina.

DPS je odmah poslije izgubljenih izbora krenuo u reorganizaciju partije, na kongresu koji bi trebalo da se održi krajem januara stranka će odrediti dalji politički put.

Đukanovićev mandat predsjednika Crne Gore ističe 2023.

izvor: FOS

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još