Krivokapić: Vlada nabavlja još 150 000 Fajzer vakcina

 Krivokapić: Vlada nabavlja još 150 000 Fajzer vakcina

Premijer Zdravko Krivokapić je u današnjem obraćanju nakon sjednice Vlade, između ostalog, saopštio da će Vlada nabaviti još 150 hiljada Fajzer vakcina.

Osvrnuo se i na imunizaciju.

„Ako smo u roku od dva dana vakcinisali preko 20 hiljada građana, ako to poredimo sa Njemačkom to bi značilo da vakcinišete 1, 200 000 građana. Do juna će najmanje 30 odsto građana biti vakcinisano. To je veliki poduhvat, zahvaljujem medicinskim radnicima i ministarski Jeleni Borovnić Bojović. Uspjeli smo da u kratkom periodu da obezbijedimo potreban broj vakcina. Vlada je na svojoj sjednci dogovorila nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcina“, saopštio je premijer.

On je saopštio da je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto kazao da postoji mogućnost da ta država ustupi CG određeni broj, jer kako je kazao, imaju višak.

Krivokapić se osvrnuo i na posjećenost CG tokom vaskršnjih praznika, navodeći da su primorski gradovi bili puni turista “i to je još jedan dokaz da smo vaskršnje praznike pretvorili u pobjedu turizma“.

On je saopštio da se nada da će tako biti i tokom ljeta i pozvao građane da poštuju mjeru i da se uzdrže od okupljanja od 25. maja do 25. septembra.

“Onoga trenutka kada ministarka kaže da je moj broj antitijela mali, ja ću se vakcinisati, a sada ih imam oko 50. Nemam nikakav problem sa tim…“, odgovorio je premijer na pitanje kada će se vakcinisati.

Komentarišući nepoštovanje mjera prilikom vaskršnjih liturgija, on je kazao da niko od velikodostojnika crkve nije pozvao vjernike da dođu.

„Vi znate da se bliži još jedan praznik, posebno bitan u Nikšiću. Mi smo osmislili da policija bude na licu mjesta i obezbjeđuje da se poštuju mjere, vodi računa da svako nosi masku i drži distancu“, kazao je on.

A upitan da prokomentariše to sve kao premijer svih građana, a ne kao vjernik on je kazao da se to jedino metafizikom može objasniti.

„Kako vi da zabranite nekom da dođe, ako ste mislili da će ova policija hapsiti sveštenike odmah da vam kažem da se to neće desiti“, kazao je on i dodao da ne postoji nijedan Nikšićanin, uključujući i njega koji neće izaći na litije 12. maja.

„Vi sve svodite na priču da postoji samo zemaljski svijet. To nije tačno, to što su nas tako učili posljednjih 50 ili 70 godina to je jedna priča. Ako ne postoji duhovni svijet onda je najbolje da se ne ponašamo ovako kako se ponašamo i da napravimo opšti haos. Uzmite samo Bibliju, slike koje vidite tamo su životne slike koje možete primijeniti u svakom trenutku života. A s druge strane vidite da neka druga sila to sve pokreće. Kako je vi nazivate to je vaša stvar. Ako smatramo da je samo materijalno osnov našeg života… Ako je to tako onda život prođe u jednu končinu koja će se desiti vrlo brzo meni i svima nama. A šta će se desiti nakon toga ako nijesmo upravo u vjeri opredijeljeni za ono što je osnov vaskrsenja“, kazao je on i dodao:

„Zašto neko ide kod Svetog Vasilija Ostroškog ako mu nije potrebno. Ima li bilo koga da nije dobio kod sveca ono što je tražio, ako je to tražio srcem. Ako tražimo materijalnim pristupom onda to nema čudodejstvo. Ja najmanje znam 20 slučajeva u kojima sam uvjeren da Sveti vasilije i dan danas čuda tvori“, kazao je Krivokapić.

Da li ste planirali da se vakcinišete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i tako pozovete građane na imunizaciju

“Ja sam svakako planirao da zajedno sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i presjednikom Skupštine Aleksom Bečićem napravimo zajednički pres koji bi upućen ovom apel od 25. maja do 25. septembra. Isto tako mogu da pozovem da nas trojica zajednički pokažemo da nemamo nikakav problem protiv vakcinacije… Mi smo planirali da obavimo jedan sastanak na ovu temu šta je to zajednički imenitelj da CG učini pomirenom“, kazao je Krivokapić.

Tačan datum prvog leta

“Ne mogu ništa da vam kažem, ali Vlada je učinila sve da sve obaveze koje imamo prema SMATSU završimo na vrijeme da možemo da letimo bilo gdje“, kazao je premijer odgovarajući na pitanje kada će biti obavljen prvi let nove avio kompanije.

Optužbe da je Vlada u kampanji u HN – komentar“Meni su servirali da je najbolje kada treba otvoriti put je 8. maj. Nisam razmišljao o tome da li je to korišćenje dravnih resursa u predizborne svrhe, to je obaveza koju imam prema građanima HN i Boke Kotorske“, naveo je Krivokapić.

O Kandiću

“Niko ne može da koristi vozila vikendom i praznicima, vozilo treba da bude prakirano poslije radnog vremena. Ako je sve tačno, sankcije će biti prezentirane svima. Kao što vi imate neke informacije, ja imam informacije da su dva službenika sa porodicom Popović vršile neke aktivnosti i na taj način uticale ne postupak“, kazao je on. Dodao je da su neke činjenice predimenzionirane i da će vrijeme pokazati šta je istina.

Izvor: FOS MEDIA, Tamara Cupać

Naslovna fotografija: FOS MEDIA

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još