Krivokapić: Budžet će biti donijet u zakonskom roku, veći dio vremena proveli smo u dokazivanju afera

 Krivokapić: Budžet će biti donijet u zakonskom roku, veći dio vremena proveli smo u dokazivanju afera

Premijer Zdravko Krivokapić je na konferenciji organizovanoj povodom 100 dana rada Vlade poručio da će budžet biti donijet u zakonskom roku, a da je politička korupcija doživjela epilog u pravosuđu. Krivokapić se osvrnuo i na kadrovska pitanja, navodeći da je razočaran koje kadrove analiziraju na sjednicama Vlade. Prvih 100 dana, između ostalog, obilježilo je dokazivanje afera prethodne vlasti, a u narednom periodu Vlada će biti fokusirana na pripremu države za ljetnju sezonu, prenosi FOS Media.

Krivokapić je na početku kazao da mora krenuti od negativnih stvari:

“Imamo činjenicu koja je zabrinjavajuća a koja ukazuje na neodgovoran, nemaran odnos prethodnih vlada na građane. To možemo dokazati brojnim primjerima. Jedan od ključnih probema tiče se finansiranja iz Abu Dabi fonda koji je rezultirao nečasnim odnosom prema onima koji to ne zaslužuju“, saopštio je premijer.

“Druga karakteristika se tiče koncesija. Davane s firmama prije nego što su one postale i privredni subjekat. Mjera CG svedena na nepotizam koji je prisutan na svakom koraku. Treća karakteristika je jedan dio političke korupcije koji je u pravosuđu doživio epilog, a svi znaju da je afera Snima takav da možemo da konstatujemo da neko nije uradio posao kako treba a to je pravosudni sistem“, dodao je Krivokapić.

“Veliki dio aktivnosti proveli smo na dokazima u vezi sa brojnim aferama“, ocijenio je on.

Rad državne uprave, krivokapić navodi da je obilježio “tihi bojkot koji dolazi od političkih partija koje kažu strpite se još malo oni ne mogu dugo da vladaju“.

“Drugo, pravilnik o sistematizaciji ministarstava traži vrijeme“, dodao je on. 

“Treće nas zabrinjava neznanje“, ističe Krivokapić. “Nevjerovatno je ko sve i sa kakvim neznanjem može da radi u državnoj upravi“, poručio je premijer.

“Ko spasi jedan život spasio je čitav svijet. To treba da bude mjera svih nas“, naveo je Krivokapić i zahvalio je ljekarima.

“Još jedna slabost jeste nepotpuna podrška onih koji su glasali ovu Vladu“, dodao je on.

“Ova Vlada je u neprirodnim uslovima ostvarila određene rezultate. Teško ih je sve spomenuti. okušavamo da to tokom sljedećih nedjelja spakujemo to u jednu knjigu koja bi bila dokaz našeg djelovanja. Radili smo danonoćno, nismo se štedjeli. Ponosni smo. Da li smo mogli bolje? Jesmo. Mogućnosti su jedno očekivanje drugo. Ovo je Vlada kojoj je etika važnija od bilo čega. Ne možete naći nijedan cent korupcije ove Vlade. Ova Vlada treba da napravi preobražaj CG koja će obezbijediti prosperitet svih nas“, kazao je on.

Rezultati

Krivokapić je podsjetio da su 4. decembra postavili Vladu.

“Faktički ušli u prostorije 7. i kreće intenzivan rad. Možda i najznačajnija karakteristika je ova u vezi sa borbom sa COVID 19. Svi dobro znaju da smo se tek tad suočili sa problemom nabavke vakcina. Doći do vakcina je bila umiješnost Sve kapacitete smo usmjerili da ih dobijemo“, kazao je on.

“Cilj je da dočekamo turističku sezonu spremni. Najverovatnije to podrazumijeva da će 35 odsto stanovništva do sredine juna biti vakcinisano. To je naša pretpostavka. To je garancija da uz imunologiju koju smo stekli (u ovom trenu oko 15 odsto građana CG, dovoljan preduslov da ovo tržište bude prepoznato kao tržite na koje će dolaziti turisti“, naveo je Krivokapić.

O obveznicama 

“Da ih nije bilo danas ova Vlada ne bi postojala“, kazao je premijer govoreći o obveznicama.

“Zašto? Evo i ovoj Vladi se pripremaju scenariji, imamo opstrukcije itd… Zamislite sada da nemate u kasin ni cent. Nemate plate, penzije. Tačno 21. januara bi se desio bankrot države. Ovo je najbolji potez koji je neko mogao da uradi. Potez koji je obezbijedio sigurnost plata, penzija i drugih mogućnosti koje će ovaj budžet da ponudi. Ako neko smatra da ima bolji model zašto to nije predložio. Oni stalno rade da nađu dlaku u jajetu i neznam zašto se bave tim“, naveo je on. “Ako se budemo podvajali onda nijedna Vlada na svijetu ne možže pomoći CG. Ovo je Vlada koja ćeli da svaki građanin osjeti dobrotu. To može doći strpljivo radom i vizijom koja je najbolja za CG“, dodao je.

Paket pomoći Vlade

“Treći krucijalni element jeste pakret koji je Vlada donijela a koji je usmjeren na privredu i građane“, naveo je Krivokapić.

“Pokriveno je preko 100.000 građana, uključene su grupe koje nisu do sada uvažavane, proširen dijapazon u kojem svako može da sagleda svoju mogućnost. Podstakli smo da neko ko je izgubio posao ima šansu da ga dobije. Zamislite sad da nema obveznica. Da nema obveznica ne bi bilo ni ovih 160 miliona projektovanih za spas građana i naše male privrede“, rekao je Krivokapić.

Podrška međunarodnih partnera

Četvrti element je, kako je kazao premijer, izuzetna podrška međunarodne zajednice.

“Od trenutka kada sam pozvan kao gost u Briselu pa do svih susreta sa brojnim ambasadorima i kancelarima Njemačke i Austrije. To je nešto što garantuje da mešunar. zajednica prepoznaje da je ova Vlada istinski opredijeljena ka evropskom putu. Taj put je nešto što 80 % građana u CG podržava. Ako je tako, ostaje nam da se posvećeno okrenemo krucijalnom putu koji je najbolji“, kazao je Krivokapić.

Posvetiti se ekološkoj državi

Sljedeći element je, ističe on, taj da je CG opredijeljena sa ovom Vladom da dokaže da želi da bude zelena Crna Gora u smislu ekološke države.

“Ekološka država je najbolji odgovor CG prema budućnosti i traži naš drugačiji odnos – promjenu svijesti. Način odlaganja otpada govori kakvi smo u tom dijelu, to je nešto što nije dostojno ovog ambijenta. Da ne kažem kakve su nam šume i za koga ih krčimo… Ne želimo samo da obilježimo 30 godina ekološke države, već da se posvetimo svakom segmentu svog djelovanja. Da to bude naša odrednica na osnovu koje ćemo djelovati“, kazao je Krivokapić.

“Segment koji se tiče prostornog planiranja gdje je dovoljno da čovjek pogleda pa vidi vizuelno zagađenje. Prostor je to gdje ako nešto napravite pogrešno, teško možete ispraviti. Osnovu svega daćemo na planiranju. Dobar plan – dobri rezultati“, dodao je on.

“U dijelu diplomatije – zakonom je definisano da samo 30 odsto stručnjaka mogu da budu diplomate“, kazao je premijer.

“Želimo da stavimo naglasak na ekonomskoj diplomatiji jer imamo brojna diplomatska i konzularna predstavnišva koja jesu sigurno radila, ali najviše konzularne poslove. Želimo da stimulišemo ambasade okrenute ka ekonomskom dijelu i predviđaju dobre investitore za Crnu Goru. Da li će to biti brzo? Znate da asvaki ddiplomata u svijetu prolazi školu fokusiranu na ekonomsku diplomatiju“, ističe Krivokapić.

Razočaran koje kadrove dobijamo i analiziramo na sjednicama Vlade

“Naglasak dajem na ono što me čitavog života najviše boli – kadrovi. Najveće bogatstvo CG je čovjek koji je kompetentan, stručan i može primjenjivati znanje. Tokom ovih 100 dana sam razočaran koje kadrove dobijamo i analiziramo na sjednicama Vlade. Mou svi da mi zamjere i hoće, ali opredjeljenje ove vlade je jasno – kompetencija. Ako je vlada ekspertska valjda i ostali treba da budu slične njima“, kazao je Krivokapić.

“Sve je ovo radi nečijeg glasa. Ako ovaj ambijent ne promijenimo, vjerujte teško ćemo uspjeti“, dodao je on.

“Moramo svi zajedno da promijenimo svijest da nije bitan glasač nego znanje. Jedino znanjem možemo da promijenimo. Nije ovdje priča o zadovoljstvu i nezadovoljsvu nego u CG“, poručio je Krivokapić.

“Kažu – profesore vi nekih puta reagujete burno. Neprimjereno je u CG koja ima bogatstvo ljudi da ne  možete da nađete najbolje. Slobodno kritikujte do besvijesti da bi svi bili bolji. Ja sam došao profesionalno a on je došao za džeparac od 400 eura koje nije mogao da zaradi neđe pa došao u upravni odbor. Odbori po pravilu definišu strategije, a strategije mogu da definišu samo stručni ljudi“, kazao je Krivokapić.

“Program rada Vlade smo dali, otvorili, transparentan je i svi su mogli da daju sugestije. Mislim da je to još jedan primjer transparentnosti iako ste juče kritikovali netransparentan odnos povodom novih mjera. Svaki  cent u budžetu se pravi da bude potpuno programski. Svaka stavka će imati jasnu poziciju“, kazao je Krivokapić.

Budžet u zakonskom roku

“Budžet će biti dat u zakonskom roku, da se niko ne brine šta će biti sa budžetom. Ko će ga i kad usvojiti to ne zavisi od nas“, kazao je premijer.

U ključnom dijelu ćemo se truditi da ova godina bude godina pravde, s posebnom naznakom na socijalnu pravdu, poručio je Krivokapić.

“Pokušaćemo da stvorimo drugačiju priču tako što ćemo stvoriti fond gdje će po potrebama građana jasno biti definisana socijalna pravda. Iako postoji socijalni karton biće malo drugačije napravljen, i provjeravano šta je tačno a šta ne. Ne može neko da vozi Majbah a prima socijalnu pomoć“, dodao je on.

Opredijelili smo se i za čiste investicije i imamo već pregovore, naveo je Krivokapić.

“Čini mi se da su mnogi investitori bili obeshrabljeni. Učinićemo sve da ovo bude ambijent za ddobre investitore. Oni će imati priliku da s epokažu, pomognu građanima CG  i ostvare naravno svoj profit koji je neminovan“, kazao je on.

“Moramo svi zajednički da djelujemo. Svak je dobrodošao da pomogne i svi možemo pomoći CG. Ovo je priča za budućnost. AKo želimo da idemo u buduććnost moramo imati malo žrtve, strpljenja… Molim vas da ne štedite ovu Vladu, a niste je ni šteđeli. Mi želimo CG koja će biti prosperitetna i izdići nivo građana kako bi naša djeca imala budućnost koju zaslužujemo. Moramo da brinemo kako ćemo zajedno dalje“, kazao je on.

Da li ste u kampanji…?

“Znate moje opredjeljenje. Neću da ponavljam. Kada čujete da postoji demohrišćanska partija, biću član te partije. SVi mi treba da budemo pomalo razočarani što u NK izbori koji treba da budu najljepši demokratski čin svakog građanina su pretvoreni u utakmicu za koju se bojim da će rezultairati pojedinim negativnim efektima. Nikšić je slobodarski grad. Dok sam živio tamo nije se ni na jednog čovjeka moglo uticati. Da li se to promijenilo? Ako se promijenilo to je loš socijalni status. To je trka dvije strane. Jedna koja je pokazala dokle je dovela CG i druga koja ima gazdu neđe izvan CG. Građani zaslužuju slobodu, mir, dostojanstvo i najvažnije da vjeruju da će taj koji će dobiti izbore u NK voditi politiku pomirenja“, kazao je Krivokapić.

O tužilačkim zakonima

“Svi imaju pravo da uslovljavaju. Ova Vlada se opredijelila da poštuje vladavinu prava. Šta će biti ne bih vvolio da bnagađam. Želio bih da sačekam mišljenje venecijanske komisije. Sve više i više eksperata što upoznajem, imaju različite stavove. Neprirodno je da svi konstatujemo da niko u CG nije zadovoljan tuilaštvom a da se ništa ne mijenja. Treba napraviti promjene. Treba neko da nam ukaže koji su najbolji instrumenti. U pet razgovora sam pomenuo jedno ime. Laura iz Rumunije treba CG, da hapsi ni po babu ni po stričevima“, poručio je premijer.

O budžetu

“Pošto smo se opredijelili za precizan i detaljan programski budžet to je iziskivalo više vremena. 18. marta usvajamo program rada Vlade za 2021, neposredno nakon toga nacrt budžeta. Ispoštovaćemo zakonski rok. Šta će da uradi Skupština? Neka svako radi svoj posao. Bilo bi neodgovorno da taj nacrt budžeta ne bude usvojen što prije“, kazao je Krivokapić.

Izvor: FOS Media, Autori: Violeta Rovčanin, Tamara Cupać

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još