Krivična prijava zbog krivolova jegulje na Skadarskom jezeru

 Krivična prijava zbog krivolova jegulje na Skadarskom jezeru

Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica su podnijele krivičnu prijavu protiv lica za koje postoje  zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo, nezakonit ribolov.

“Naime na društvenoj mreži Facebook “Podržimo domaće – Podržimo male proizvođače u Crnoj Gori“ , objavljene su fotografije svježe ulovljene sitne i krupne jegulje iz Skadarskog jezera, koja se otvoreno nudi na tržištu a u vrijeme trajanja ribolovnog zabrana na jegulju”, navode u ovim NVO.

Naime, Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra, i upravo u ovom periodu je neophodno pooštriti kontrolu krivolova.

“U oblasti krivolova dostignuta je visoka crna tačka kriminaliteta i hitno je potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe”, ističu u ovim NVO.

Podsjećaju nadzorne organe da su dužni da posebno obrate pažnju kako na nadzor i kotrolu, ne samo na terenu, već i na komercijalnim grupama socijalnih mreža, kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala.

Takođe, apeluju na građane da se prema prirodnom bogatstvu koje imam ponašaju odgovorno, da pošuju zakone i propise koji se tiču lovnog zabrana.

“Ukoliko se ovakvi sličajevi hitno ne procesuiraju, ponavljanje ovakvih krivičnih djela je neminovno, što će dovesti do značanog smanjenja populacije ova vrste u Skadarskom jezeru, i povlačenju odgovornosti kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji”, ističe se u saopštenju.

Jegulja je značajna vrsta, ne samo sa aspekta biologije, već je i ekonomski važna.

Sa druge strane, veoma je ugrožena i nalazi se na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta, nalazi se na Anex-u III Barcelonske konvencije, zbog čega je strogo propisana Direktiva o jegulji, a i postoje preporuke od strane Europske unije, za njenim stalnim monitoringom.

Ovo se posebno odnosi na migratorni period kada jegulja kreće ka Sargaskom moru radi mrijesta.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još